Nu doar la cornet! 3 feluri inedite de a servi îngheţata
Chiar dacă numărul companiilor producătoare de îngheţată s-a dublat în ultimii nouă ani, de la 99 la peste 200 de firme, românii consumă doar 2 kg de îngheţată de persoană, anual, adică doar o treime faţă de restul europenilor. Până şi suedezii, care au un climat mult mai rece decât al nostru, se delectează, şi vara, şi iarna, şi în restul anului cu 17 kg de îngheţată.
În plus, nici imaginaţia nu ne prea inspiră când vine vorba de desertul "de gheaţă". Pe băţ, la cornet sau la pahar sunt felurile în care majoritatea dintre noi se bucură de îngheţată. Unii, mai aventuroşi, sărbătoresc o zi onomastică cu tort de îngheţată, alţii servesc un desert de fructe proaspete sau o plăcintă de mere cu o lingură, două de îngheţată. Există, însă, moduri mult mai inventive de a savura faimosul desert al verii.
Tacos de îngheţată
Tacos la desert? De ce nu? Sunt delicioase dacă le umpli cu ce trebuie! Şi sunt şi uşor de făcut. În primul rând, prăjeşte puţin lipiile de tacos în unt, pe ambele feţe. Apoi trecele printr-un mix de zahăr cu scorţişoară, îndoieştele în jumătate şi înmoaie vârfurile în ciocolată topită. Lasă ciocolata să se întărească, după care umple "bărcuţele" de tacos cu îngheţata ta preferată. Pune-le la congelator pentru o jumătate de oră, apoi serveşte-le cu un sirop de caramel, frişcă sau ce-ţi pofteşte inima!
Bomba de îngheţată
Este un desert asemănător cu faimoasa "Baked Alaska" (Alaska la cuptor), despre care se spune că a fost inventată de americani pentru a sărbători cumpărarea regiunii Alaska de la ruşi.
Pentru a prepara "bomba", ai nevoie, mai întâi, de un blat din cacao şi nucă de cocos. Acesta se obţine din 150 g de unt, 1/2 cană zahăr, 3/4 cană fulgi de cocos, 1/4 cană smântână lichidă, 1 cană făină, 2 linguri cacao şi un ou.
Pune smântâna peste cocos, amestecă bine şi lasă deoparte 30 de minute, până ce smântâna este bine absorbită. Între timp, topeşte untul, adaugă zahărul şi amestecă bine. după ce se răcoreşte puţin, adaugă şi gălbenuşul de ou şi iar amestecă. La final, adaugă şi mixul de cocos şi omogenitează compoziţia. Cerne cacaua şi făina şi adaugă-le şi pe ele la acest mix, amestecându-le, desigur, cu compoziţia. Eşti aproape gata! Mai ai de bătut albuşul, tare, pe care îl adaugi, cu blândeţe, în restul compoziţiei. Pune totul într-o tavă, astfel încât să obţii 1-2 cm înălţime şi coace blatul la cuptorul încins la 180 de grade Celsius, cam 25 de minute.
Acum urmează partea drăguţă. Pune câteva linguri bune de îngheţată (pot fi arome diferite) într-un castron larg şi netezeşte-le. Asta va fi baza "bombei". Dacă în timpul procesului îngheţata s-a topit puţin, pune-o din nou la congelator - trebuie să fie bine îngheţată! Scufundă apoi bolul de îngheţată, timp de câteva secunde, într-un alt bol cu apă caldă şi, cu mare grijă, scoate îngheţata. Pune-o, cu partea netezită în jos, pe blatul de cocos, înfăşoară totul în folii de plastic şi pune "bomba", din nou, la congelator.
Prepară apoi o bezea cu cacao şi acoperă cu ea îngheţata. Dă totul la cuptor timp de 4-5 minute şi serveşte imediat.
Îngheţată prăjită
Este o reţetă pe care o găseşti mai degrabă în restaurantele mexicane sau asiatice, dar este pe cât de delicioasă, pe atât de uşor de făcut. Cel mai greu pas este să alegi ce fel de îngheţată doreşti! Odată ales sortimentul, pune nouă linguri de îngheţată pe o foaie de copt şi dă-le o formă cât mai rotundă. Lasă-le la congelator timp de o oră, apoi rulează-le printr-un amestec de firimituri de fulgi de porumb şi scorţişoară (ar putea fi şi cacao, ghimbir sau alte condimente). Pune fiecare "ghem" de îngheţată într-o pungă de plastic şi congelează-le peste noapte - sau peste zi, câteva ore.
Când eşti gata să le serveşti, pune ulei din belşug într-un wok, încinge-l bine, scoate îngheţata din plastic şi prăjeşte-o, câte una, timp de 8-10 secunde, în baia de ulei fierbinte. Pune îngheţata imediat într-un castron ţinut, în prealabil, la congelator. Pentru efecte gustative şi mai speciale, adaugă puţină miere, frişcă sau sos de ciocolată.