Prăjitură cu nuci şi caise
Dificultate medie / Preparare 1 h 20ʹ / 1 TAVĂ
Ai nevoie de
Pentru aluat100 g făină100 ml apă1 pliculeţ praf de copt150 g zahăr pudră5 ouă1 linguriţă esenţă de vanilie350 g nuci 1 praf de sarePentru cremă200 ml smântână pentru frişcă2 pliculeţe zahăr vanilat1 linguriţă de gelatină60 ml lapte sau apă10 caise, tăiate felii groase
Coci nucile, apoi le macini.
Separi albuşurile de gălbenuşuri. Freci gălbenuşurile cu zahărul şi cu esenţa de vanilie. Baţi albuşurile spumă cu sarea, apoi le combini cu gălbenuşurile.
Amesteci făina cu praful de copt. În compoziţia de ouă încorporezi pe rând miezul de nucă, apa şi făina, mixând bine după fiecare. Răstorni aluatul într-o tavă tapetată şi îl dai la cuptor, la 180 °C, 30-40 minute. Îl laşi la răcit, apoi îl tai în două felii.
Pui gelatina la hidratat în lapte 10 minute. Apoi o încălzeşti uşor pe foc, amestecând continuu, până se dizolvă complet.
Baţi smântâna cu zahărul vanilat 1-2 minute la viteză mică, apoi la viteză maximă, până devine fermă. Încorporezi gelatina cu mişcări uşoare în cremă.
Peste prima felie de blat întinzi un strat de cremă, având grijă să mai păstrezi pentru ultimul strat. Aşezi caisele, apoi a doua felie de blat şi întinzi restul de cremă. Decorezi cu bucăţi de caise, după imaginaţie.