Sughiţ de nu mă mai opresc! Am de ce să mă îngrijorez?
Chiar dacă nu pare neobişnuit, inofensivul sughiţ mai mult te deranjează decât să te îngrijoreze în privinţa vreunei boli.
Dacă pesistă şi revine foarte des, poate fi un simptom de la debutul unei afecţiuni serioase.
Sughiţul tranzitoriu, acela care durează doar câteva minute, este frecvent la copii şi bărbaţi. Apare după ingerarea unor lichide fierbinţi sau a băuturilor acidulate, dar şi dacă se schimbă brusc temperatura din cameră. De asemenea, tot ceea ce are efectul de a dilata stomacul poate să provoace sughiţ. De exemplu, în cazul fumătorilor, sughiţul ar fi ceva obişnuit, pentru că, în timpul fumatului, stomacul se umple cu aer. Printre cele mai cunoscute cauze al sughiţului agasant se numără lezarea nervilor muşchiului diafragmei sau muşchiul respiraţiei, ca urmare a refluxului gastroesofagian, hepatitei, pneumoniei, laringitei, ulcerului ori a unei posibile tumori din zona gâtului. Sunt şi anumite medicamente care favorizează apariţia acestei probleme. Este vorba despre tranchilizante, anestezice, barbiturice.
Poate fi o infecţie a urechii
În cazul în care apare o infecţie a urechii, se irită timpanul – membrana care vibrează ca răspuns la undele sonore. E momentul să te adresezi medicului de familie, pentru a exclude posibilitatea unei boli grave, mai ales dacă sughiţul devine supărător, durează de mai mult de două zile şi este însoţit de alte manifestări ca febră, vărsături, crampe abdominale sau dificultăţi de respiraţie.
Poate prevesti un accident vascular cerebral
În cazul în care sughiţul este însoţit de amorţeală, dureri în piept, vedere înceţoşată, acst banal simptom poate să anunţe un posibil accident vascular cerebral. Oamenii de ştiinţă au observat că sughiţul poate să apară şi la persoanele care au fost diagnosticate cu boli ca encefalita, meningita sau tumorile cervicale.
E semn al unor probleme renale
Sughiţul care nu dispare în timp scurt poate fi şi un simptom al unor afecţiuni ale rinichilor sau un semn că aceştia nu funcţionează corespunzător, cum se întâmplă în cazul insuficienţei renale. Ar fi bine să te gândeşti serios să acţionezi şi să ceri sfatul unui medic în situaţia în care, pe lângă sughiţ, apar şi spasme musculare, o sete de nepotolit, schimbări ale culorii pielii. Programează-te cât mai curând la un consult medical. În cazul în care medicul va avea suspiciunea că sughiţul este simptomul unei afecţiuni serioase, îţi va recomanda investigaţii medicale suplimentare.
Cauzele sughiţului pe termen scurt
Uneori, sughiţul apare și dispare fără un motiv concret. Chiar dacă nu există o listă completă a cauzelor sughiţului, au fost identificate cele mai frecvente dintre ele. Printre acestea sunt: ingerarea rapidă sau în cantitate mare a unor alimente, corelată cu inhalarea unei cantităţi mari de aer, consumul de lichide fierbinţi sau de alimente picante, schimbarea bruscă a temperaturii aerului dintr-o încăpere în care te afli, consumul unor cantităţi mari de alcool şi de băuturi acidulate, stresul accentuat, stările de anxietate, fumatul, gazele stomacale care exercită presiune asupra diafragmei.
Reţine!
Probabilitatea apariţiei sughițului este mai mare la bărbaţi şi la persoanele care au emoții intense, anxietate sau entuziasm, care au suferit o intervenție chirurgicală abdominală, cu anestezie generală.
Cum să opreşti sughiţul supărător
Cele mai multe sughițuri nu sunt îngrijorătoare, dar episoadele prelungite pot fi inconfortabile. Apelează medicul doar dacă nu te poţi opri din sughiţat nici după două zile. Medicul poate determina severitatea sughițului în raport cu starea generală de sănătate și cu alte afecțiuni de care suferi. Până atunci, ai la îndemână numeroase opțiuni pentru a-l alunga. De obicei, un caz de sughiț pe termen scurt va trece de la sine, însă disconfortul pe care-l provoacă îl face insuportabil dacă durează mai mult de câteva minute. S-au dovedit utile următoarele măsuri simple:
- respiră profund sau lent, controlat în timp ce te plimbi în aer liber,
- ţine-ţi respiraţia,
- bea un pahar cu apă rece,
- ia o linguriță de zahăr tos,
- adu-ţi genunchi la piept și menține poziția câteva minute,
- acoperă gura și nasul și expiră forțat.
Când ceri sfatul medicului pentru a-l calma?
Dacă sughițul durează o perioadă mai lungă de timp și nu are o cauză evidentă, un medic ar putea recomanda anumite medicamente contra sughițului. Sunt utilizate uneori medicamente antipsihotice sau pentru convulsii, antihistaminice, antiemetice. De asemenea, există opțiuni invazive, care pot fi folosite pentru a pune capăt cazurilor extreme de sughiț. Este vorba despre intubația nazogastrică, lavajul gastric sau o injecție anestezică pentru blocarea nervului frenic, situat în zona diafragmei.
@shutterstock