Suplimentele cu melatonină pot fi periculoase. Cum să previi insomnia

14 februarie 2022   Lifestyle

Prelungirea pandemiei de coronavirus îi face pe mulţi să se simtă tot mai stresaţi, ceea ce le creează probleme legate de somn. Efectele pe termen lung ale suplimentelor cu melatonină trebuie luate în calcul. Vezi ce alte soluţii ai în caz că suferi de insomnie!

Rezultatele unui nou studiu avertizează asupra faptului că un consum mare de suplimente alimentare pe bază de melatonină pentru inducerea somnului pot fi nesigure pe termen lung. Studiul, care a fost publicat în “Journal of American Medical Association”, arată că un număr tot mai mare de adulţi au luat doze de melatonina mult peste 5 miligrame pe zi, doza recomandată de obicei pentru un tratament pe termen scurt. Aceste estimări ridică probleme de siguranţă, mai ales că, pe etichetele unora dintre suplimentele alimentare, nu este trecut conţinutul real de melatonină. Utilizarea melatoninei în cantitate mare şi de tot mai multe persoane i-a convins pe cercetători să caute date privind siguranţa pe termen lung a acestor suplimente.

Suplimentele cu melatonină pot da dureri de cap

Specialiştii au fost surprinşi de faptul că americanii s-au obişnuit să depăşească doza recomandată pentru a dormi noaptea fără întreruperi. Cercetătorii i-au monitorizat pe unii dintre cei care au luat 5 mg de melatonină pe zi, dar au observat că multe branduri vindeau suplimente cu 10 mg de melatonină, de două ori doza recomandată.

În timp ce utilizarea pe termen scurt de melatoninei de lucrătorii în schimburi sau persoanele care suferă de insomnie este sigură, dacă este luată pe termen lung nu este indicată. Printre ajutoarele de somn disponibile, utilizarea melatoninei nu este de natură să conducă la dependenţă, şi riscul de efecte secundare, ca senzaţia de mahmureală dimineaţa este scăzut. Cu toate acestea, pot apărea unele efecte secundare, cum ar fi durerile de cap. De aceea, este foarte important să fie consultat medicul de familie înainte de a începe orice tip de tratament, chiar şi înainte de a lua suplimente alimentare, deoarece unele pot interacţiona cu medicamentele sau prezintă riscuri dacă ai alte afecţiuni.

Ce poţi face pentru a dormi mai bine?

După o zi plină, nu-ţi doreşti nimic mai mult decât să adormi liniştit, dar, din păcate, te trezeşti la scurt timp după aceea. Este frustrant, însă corpul tău pare să aibă alte planuri.

Renunţă la exerciţiile fizice înainte de culcare!

Exerciţiile fizice în orele dinainte de somn ar putea duce la întârzierea somnului şi trezirea de mai multe ori pe noapte. Potrivit unui studiu din 2020, încheierea exerciţiilor de intensitate moderată cu o oră şi jumătate înainte de culcare este cea mai bună alegere dacă vrei să ai un somn de calitate.

Citeşte şi:

Ai insomnii? Ce spune asta despre starea ta psihică şi de sănătate

Ce alimente îţi dau coşmaruri? Evită-le înainte de culcare!

Fără ecrane seara!

Trecerea prin reţele de socializare sau urmărirea fluxului de ştiri chiar înainte de culcare îţi poate afecta ritmul circadian, ceea ce duce la un somn agitat. Expunerea la orice fel de lumină poate restrânge secreţia de melatonină în corp. Un experiment realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a descoperit că lumina albastră, în special, are efecte negative. S-a ajuns la concluzia că secreţia de melatonină a fost inhibată de două ori mai mult atunci când participanţii la studiu au fost expuşi la lumină albastră, în comparaţie cu lumina verde.

Nu te stresa dacă te trezeşti în timpul nopţii!

Dacă te trezeşti în mijlocul nopţii, nu-ţi face griji în legătură cu acest fapt. Timpul pe care îl petreci îngrijorându-te că trebuie să te întorci la somn sau că nu ai parte de odihnă poate fi de fapt contraproductiv. Acceptă trezirea şi gîndeşte-te la ceva interesant până când adormi din nou. De obicei, acest lucru se întâmplă mai devreme decât îţi dai seama.

Mai multe