Cele mai frumoase oraşe plutitoare din lume

29 martie 2018   Travel

Când spui aşezări pe apă, te gândeşti la celebra Veneţie, cu vastele sale canale străbătute agale de gondole. Însă în lume sunt o mulţime de astfel de oraşe, poate mai puţin cunoscute, dar cu o poveste la fel de fascinantă ca cea a oraşului italian.

Xochimilco, căminul grădinilor plutitoare

Situat în suburbia capitalei mexicane Ciudad de Mexico, cartierul Xochimilco era aşezat altădată în vecinătatea unui lac. Astăzi, e străbătut de o mulţime de canale şi de insule artificiale cu flori, care se întind pe o lungime de aproape 150 de kilometri. Ţinutului i se mai spune şi Veneţia din Mexic, datorită bărcuţelor multicolore care plimbă turiştii de-a lungul apei. Ambarcaţiunile sunt botezate cu nume de femei, precum Maria sau Guadalupe, iar pe unele dintre ele au inscripţionate pe cocă citate motivaţionale  - spre exemplu, „A trăi e minunat!“. Deşi este inundat, solul este unul extrem de fertil, şi dă recolte bogate tot anul. Cu toate astea, locul este ameninţat de turismul nerestricţionat care produce pagube şi afectează căile navigabile. De aceea, turiştii sunt îndemnaţi să fie solidari şi să doneze bani pentru protecţia mediului. Din anul 1987, Xochimilco face parte din Patrimoniul Mondial Unesco.

Ko Panyi, satul de pescari

Oraşul de pescari thailandez Ko Panyi, din provincia Phang Nga, situat în apropierea mării, este construit pe piloni înfipţi pe fundul apei, casele în sine neavând o fundaţie propriu-zisă. Locul este căminul a peste 2.000 de oameni. Vizitatorii spun că oraşul este unul mic, dar care păstrează tradiţiile asiatice, dar şi influenţe musulmane provenite de la primii locuitori. Deşi peisajele sunt unice, emigrarea este încurajată întrucât condiţiile de trai sunt limitate de riscul inundaţiilor, mai ales în sezonul ploios. În ciuda turismului, viaţa în Ko Panyi depinde în continuare de pescuit, aceasta fiind principala activitate a localnicilor. Cu toate că nu are o suprafaţă mare, satul are şi un teren de fotbal plutitor, construit din resturi vechi de lemn şi plute de pescuit.

Wuzhen, o vedere în alb şi negru

Aflat în provincia chineză Zhejiang, oraşul Wuzhen a fost construit în urmă cu 1.300 de ani şi are o istorie fascinantă. Canalele şi podurile sale au fost realizate în timpul dinastiilor Ming şi Qing. Wuzhen este unul dintre cele şase oraşe plutitoare antice chineze aflate la sudul râului Yangtze şi a fost întotdeauna un loc fertil, cu producţii abundente de orez, peşte şi mătase. Aici, cei aproape 10.000 de locuitori îşi duc viaţa într-un ritm lent, departe de aglomeraţia urbană, motiv pentru care ajung să atingă vârste respectabile. Casele au pereţii albi şi sunt acoperite cu olane, iar bărcile mici cu copertină plutesc pe râu şi trec pe sub podurile arcuite din piatră. Totul pare desprins dintr-un film vechi.

Uros, viaţa la înălţime

Oamenii din Uros, Peru trăiesc pe insule construite din stuf verde, pe lacul Titicaca aflat la o altitudine de 3.812 m. Este considerat un loc unic în lume, datorită amplasării sale la o astfel de înălţime. Locuitorii, vreo 2.000 la număr, sunt consideraţi a fi descendenţii celor mai vechi locuitori din zonă şi încă păstrează stilul de viaţă tradiţional. Casele şi bărcile sunt numai din stuf. Pentru a supravieţui, oamenii pescuiesc şi vânează. Turismul a început să se dezvolte şi în Uros, iar acest lucru a adus şi câteva beneficii, printre care se numără facilităţile sanitare îmbunătăţite şi panourile solare care reduc riscul de incendii.  

Ştiai că…

… cu o populaţie de 1.200 de oameni şi doar 90 de case, oraşul plutitor Santa Cruz del Islote din Columbia are cea mai mare densitate de locuitori dintre toate insulele din lume?

… cunoscutul oraş rusesc Sankt Petersburg are propriu sistem de canale construit de-a lungul râului Neva? Reţeaua cuprinde peste 100 de canale şi 800 de poduri, de aceea, Goethe a numit urbea „Veneţia din Nord“.

Mai multe