Mănăstirea rupestră Şinca Veche, un refugiu departe de agitaţia lumii

27 mai 2019   Travel

Aflată la 45 de kilometri de Braşov şi la 22 de kilometri de Făgăraş, într-un cadru natural de poveste, Mănăstirea rupestră Şinca Veche a fost construită în jurul unei grote săpate în piatră, cu cinci încăperi şi două altare. Vechimea ei este estimată la mii de ani. Peisajul unic, dar şi legendele populare create în jurul acestui loc au dus la transformarea mănăstirii într-o atracţie turistică.

Şinca Veche, un lăcaş învăluit în mister

Ca să ajungi la mănăstire, mai străbaţi vreo doi kilometri după ce intri în satul Şinca Veche, până ce ţi se iveşte în cale o pădure. Dacă eşti cu maşina, o laşi în parcarea amenajată, de la poalele pădurii, după care porneşti pe un drum care urcă treptat şi se ramifică în mai multe poteci.

Cei care străbat cărările, străjuite de garduri făcute din crengi, urcând dealul Pleşu, vin aici pentru reculegere, dar şi pentru împlinirea dorinţelor. Se spune că într-una dintre încăperile bisericilor din stâncă, unde razele soarelui pătrund printr-o turlă fără acoperiş, înaltă de 10 metri, te poţi ruga pentru împlinirea unei dorinţe, iar aceasta se va împlini, dacă ai sufletul curat.

Acum un secol, fetele de măritat şi flăcăii satului urcau pe dealul care adăposteşte mănăstirea şi aruncau o roată de paie în flăcări, având credinţa că, după acest ritual, îşi vor cunoaşte ursitul. De aici vine, probabil, şi denumirea populară a locului-  ,,Templul Ursitelor“.  

De-a lungul anilor, au circulat nenumărate mărturii de la vizitatorii acestui lăcaş, referitoare la întâmplări paranormale şi vindecări miraculoase. Unii spun că, după ce au coborât în grotă, s-au simţit revigoraţi şi puternici, alţii că i-a copleşit o stare de somnolenţă inexplicabilă. Potrivit unei legende, omul care adoarme măcar şi pentru câteva minute în templu sau în apropierea lui capătă forţe noi.

Schitul Sfântul Nectarie

Urcând pe poteci, în vârful dealului, descoperi schitul ,,Sfântul Nectarie“, cu hramul Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Nectarie Taumaturgul. O mână de măicuţe îngrijesc cu evlavie acest lăcaş, ridicat în anul 2006, cu binecuvântarea mitropolitului Ardealului Laurenţiu Streza. Ctitor al mănăstirii este Maria Bâgiu, o simplă femeie, de formaţie medic, care, la 53 de ani, a avut o chemare de la Dumnezeu şi a înfiinţat, împreună cu familia ei, Fundaţia Ortodox-Culturală „Maica Sfântă - Bucuria Neaşteptată“. Din 2005, fundaţia doamnei Bâgiu, desfăşoară un amplu program de restaurare şi de protejare a mănăstirilor rupestre.

Mai citeşte şi: Mănăstirea Cetăţuia, locul unde se întâmplă minuni! Ce se petrece ZILNIC în biserica din mijlocul munţilor

Bucuria din lucrurile simple

De cum intri pe poarta mănăstirii, parcă te-ai întoarce în timp. Toate construcţiile de aici sunt realizate într-o armonie perfectă cu natura. Gardul de nuiele ce mărgineşte cărările, scările din piatră, băncile din buşteni, nimic nu este ostentativ. Până şi magazinul de suveniruri este amenajat într-o movilă de pământ, asemănătoare cu căsuţele hobbiţilor. Totul este aranjat cu bun gust , fără a-i distrage atenţia pelerinului de la gândurile cu care a venit. Măicuţele care slujesc aici sunt apariţii discrete, pentru că se retrag în chiliile lor, unde se roagă sau în atelier, unde pictează icoane.

Ştiai că…

… bisericile rupestre din complexul monahal de la Şinca Veche se înscriu în lista celor mai vechi monumente feudale româneşti?

…ctitorul Schitului Sfântul Nectarie, Maria Bâgiu, a scris o carte care se numeşte „Aşezământul monahal de la Şinca Veche, între mit şi realitate“?

…autorul Lonely Planet scrie despre Şinca Veche în cartea sa, ,, Secretele minunate ale lumii: 360 de locuri extraordinare de care nu ştiai că există“?

Mai multe