Pelişorul, o bijuterie semnată Regina Maria

14 iulie 2017   Travel

Cu un stil total diferit faţă de castelul Peleş şi situat în imediata lui apropiere, Pelişorul era reşedinţa perechii princiare Ferdinand şi Maria. A fost decorat pe gustul Reginei Maria, etalând elemente Art Nouveau, celtice şi bizantine, pentru a crea o ambianţă specific românească.

O ambianţă specific românească

A fost construit între anii 1899-1902 de arhitectul ceh Karel Liman şi decorat de vienezul Bernhard. Gusturile viitoarei suverane a României au impus un stil aerisit. Marmura de Ruşchiţa şi stucul aurit au locul lemnului marchetat de la Peleş, pentru o ambianţă specific românească. Mare iubitoare de artă, regina Maria a strâns la Pelişor tablouri semnate de nume celebre, 142 de covoare, 155 ţesături, 25 sculpturi, 216 obiecte de vitrină. Lucrări semnate Galle, Daum, Tiffany, dădea o notă de rafinament aparte.

Vitralii şi mobilier de nuc

Holul de onoare, într-un stil simplu şi rafinat, e lambrisat cu casetoane din lemn de stejar. În încăpere domneşte o atmosferă specială. Lumina e filtrată prin vitraliile care împodobesc luminatorul, element de arhitectură specific de la 1900. Biroul regelui Ferdinand are mobilier în stitlul neorenaşterii germane, din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate reprezentând castelele Peleş, Pelişor, şi Foişorul.

Crucea gamată şi crinul

În apartamentul reginei, biroul este decorat cu coloane brâncoveneşti şi are un cămin în stil neoromânesc. Mobilierul a fost conceput de suverană: masa şi scaunele pentru corespondenţă au însemnele Mariei (crucea gamată şi crinul). Podeaua salonului, aşa cum poate fi el vizitat astăzi, e acoperită cu covoare basarabene. Iar dormitorul – Dormitorul de aur -  este mobilat cu piese din tei aurit, realizate de atelierele de Arte şi Meserii din Sinaia, după desenele Mariei.

Mai multe