Creaţia cere sacrificii! Altfel cum să ne explicăm obiceiurile ciudate sau chiar stilul de viaţă aparte pe care l-au adoptat câţiva dintre cei mai mari artişti din lume?! Fie că e vorba despre pictori care au trăit acum 500 de ani sau de artişti care s-au stins din viaţă în urmă numai cu câţiva ani, fiecare dintre ei s-a evidenţiat printr-un comportament ieşit din comun.

Michelangelo nu făcea niciodată baie

Pictorul Capelei Sixtine a fost unul dintre artiştii norocoşi care a devenit cunoscut din timpul vieţii. Cu toate că avea o stare materială bună şi-şi permitea condiţii de trai absolut decente, Michelangelo lăsa mult de dorit la capitolul... igienă. Se pare că nu făcea niciodată baie în totalitate şi îşi schimba hainele foarte rar. De fapt, după ce a murit, se spune că a fost nevoie să i se scoată hainele de pe el într-un mod surprinzător – decojindu-le de pe trupul său neînsufleţit. S-o fi întâmplat asta acum 500 de ani, când rutina zilnică nu includea pentru mulţi şi îmbăierea, dar tot deranjant e!

Picasso nu ieşea din casă fără arma sa

Nu avea pistol la el pentru protecţie, ci ca să-i sperie pe cei care-l scoteau din sărite. Şi cum putea să-l enerveze lumea mai uşor pe Pablo Picasso? Întrebându-l ce reprezintă picturile lui. Într-o bună zi, chiar şi unul dintre prietenii lui apropiaţi, Cézanne, a fost curios să ştie ce însemna o anumită lucrare de-a sa şi, în loc de răspuns, se pare că s-ar fi trezit cu un revolver între ochi. Nu s-a întâmplat nimic tragic, evident. Picasso o fi fost el excentric, dar nu era un criminal în serie! Pur şi simplu, se amuza teribil să-i sperie pe cei care-l enervau. În plus, arma sa nici măcar nu avea gloanţe, era în posesia pictorului doar pentru a face impresie în faţa celor care insistau cu întrebările incomode.

 Gustav Klimt era băiatul lu' mama 

Este cunoscut, cel mai bine, pentru pictura Sărutul, care evocă un moment intim între doi iubiţi. Însă Klimt nu a fost niciodată însurat şi nici nu s-a apropiat vreodată de altar. De fapt, a locuit cu mama lui tot timpul, până ce aceasta s-a stins din viaţă. Cu alte cuvinte, Gustav n-a plecat niciodată din casa părintească, n-a îndrăznit să-şi facă o familie şi propriul drum în viaţă. Afectat de pierderea mamei, Klimt a murit la scurt timp după ea, la trei ani distanţă, şi destul de prematur, la numai 56 de ani.

Salvador Dalí fura stilouri

A fost un extravagant toată viaţa lui! Numai dacă ne uitam la el şi la mustaţa lui aparte şi ne puteam da seama de individualitatea pictorului. Dalí obişnuia să-şi plimbe prin oraş ocelotul – o felină de un metru lungime, care se hrăneşte cu căprioare şi reptile – şi să vorbească numai la persoana a treia. Orice făcea, ieşea în evidenţă. Mai ales când îşi însuşea stilourile sau pixurile pe care le primea de la fani pentru a le oferi un autograf. După ce-şi semna numele pe hârtie, Salvador nu mai returna stiloul admiratorului de la care îl luase. Asemenea gest poate fi chiar drăguţ, dacă luăm în calcul posibilitatea ca Salvador să-şi dorească să păstreze obiectul respectiv ca amintire.

Leonardo da Vinci era vegetarian

În vremurile noastre, vegetarianismul nu e nimic ieşit din comun, însă, acum 500 de ani nu prea exista asemenea modă. Cu toate astea, da Vinci nu suporta să pună gura pe vreo friptură de porc sau pulpă de pui. Mai mult, pictorul italian obişnuia să cumpere păsări în cuşti doar pentru a le da drumul ulterior.

Claude Monet făcea caricaturi

A devenit cunoscut datorită picturilor sale cu nuferi, cu o natură sublimă, însă puţină lume ştie că, în tinereţe, mai exact în studenţie, Monet era un rebel care obişnuia să nu fie atent la clasă, să nu-şi ia notiţe şi să facă caricaturi cu profesorii şi colegii lui.