BPOC, boala cu mai multe feţe. Un milion de români sunt bolnavi

BPOC, boala cu mai multe feţe  Un milion de români sunt bolnavi jpeg

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală de care probabil mulţi români nici măcar nu au auzit. Peste un milion de cetăţeni suferă de boala cu mai multe feţe, aşa cum mai este denumită, România aflându-se pe locul 3 în Europa ca rată a mortalităţii.

BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează fumătorii şi are ca efect blocarea parţială a bronhiilor şi deteriorarea ţesutului pulmonar. Pe scurt, bolnavii nu mai respiră cum trebuie.

Din păcate, din cauza simptomelor înşelătoare, pacienţii ajung la medic mult prea târziu.

Boala începe să se manifeste în jurul vârstei de 40 de ani, pentru că 80% dintre pacienţii cu BPOC sunt persoane care fumează de 20-30 de ani.

"Celebra tuse tabacică, considerată de mulţi fumători ca normală, deşi tusea nu este normală, la care se adaugă un grad de oboseală la efort. Acest efort poate să fie de la urcatul la 2-3 etaje până la efortul la activităţile casnice",  explică dr. Magdalena Ciobanu , medic primar pneumolog.

Citeşte şi: Cum este afectat organismul dacă te laşi de fumat

"Asta, în termeni medicali, se numeşte dispnee. Oamenii respiră greu. Şi atunci la început, având în vedere caracterul foarte insiduos al bolii, oamenii nici nu îşi dau seama", susţine prof. dr. Miron Bogdan, medic primar pneumolog.

Diagnosticul se pune cu ajutorul spirometriei, un test ce măsoară cantitatea aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp.

Sursă: digi24.ro