Gelato nu este doar un alt nume simandicos pentru îngheţată, chiar dacă mulţi cred că cele două produse sunt unul şi acelaşi. Văzute într-o vitrină frigorifică, este destul de dificil să le deosebeşti. Însă, de la ingrediente la textură şi gust, diferenţele între cele două sunt mari. Iar dacă un desert îngheţat e plăcerea ta vinovată vara, află şi care dintre ele este mai sănătos.

Ingredientele

Principalele ingrediente din îngheţată şi gelato sunt laptele şi smântâna, dar cantitatea este complet diferită. După cum sugerează şi numele, „îngheţata (ice cream) conţine mai multă smântână (cream) decât lapte, în timp ce în gelato predomină cantitatea de lapte integral. Un alt ingredient care sporeşte diferenţe îl reprezintă gălbenuşurile de ou, regăsite în cantităţi generoase în îngheţată, în timp ce gelato este, cel mai adesea, complet lipsit de ouă.

Proporţiile acestor ingrediente au influenţă directă asupra cantităţii de grăsime din fiecare desert. Îngheţata trebuie să aibă minimum 10% grăsime, dar multe sortimente conţine între 14 şi 16%, grăsime, în timp ce procentul de grăsime din gelato este de 4-9%.