În trecut, când nu existau legume şi fructe proaspete tot anul, oamenii au inventat diverse modalităţi de conservare a acestora, pentru a profita de ele şi în sezonul rece. Murarea este una dintre cele mai folosite, nu doar pentru că legmele conservate astfel rezistă o lungă perioadă, ci şi pentru că ele sunt foarte sănătoase  (în special cele murate în saramură, care conţin probiotice).

Însă murăturile nu înseamnă doar castraveţi şi gogonele, ci mult mai multe ingrediente, unele dintre ele aflate acum în plin sezon.

Petale de magnolie şi flori de leurdă

Magnoliile sunt minunate, ne asigură Jamie Oliver, nu doar pentru a le privi, ci şi pentru a le mânca. Iar acum e exact momentul să profităm de ele, căci sezonul e foarte scurt. Petalele se murează într-o soluţie din oţet, apă, sare şi zahăr şi gustul lor este asemănător cu cel al ghimbirului, dar unele pot fi şi amărui (în special cele albe). Celebrul chef spune că sunt foarte bune asociate cu mâncăruri din orez sau cu mezeluri maturate. Este recomandat să culegi muguri şi flori tinere, dacă vrei să le pui la murat.