În prezent, compania Ikea, cunoscută în toate colţurile lumii pentru mobilierul său ambalat, care poate fi auto-asamblat, funcţionează în 430 de magazine, în mai mult de 50 de state, dintre care multe găzduiesc restaurante care servesc un amestec de bucătărie suedeză şi locală, în funcţe de zona de amplasare. Mai mult, compania este listată ca una dintre cele mai valoroase mărci din lume. Dar povestea lanţului de mobilă a avut un început simplu: Ingvar Kamprad a fondat compania în 1943, pe când era doar un adolescent.

Toată lumea ştie Ikea, ca magazinul de mobilă cu obiecte la modă, cu care îşi pot decora întreaga casă, fără să ceri ajutorul tâmplarilor sau lucrătorilor din magazinele cu acest specific.

Povestea Ikea începe în 1943, cu un tânăr de 17 ani, scrie rd.com, pe nume Ingvar Kamprad. Anul 1943 a fost un an şcolar excelent pentru adolescentul care a fost răsplătit de părinţi pentru rezultatele la învăţătură. Banii primiţi au fost folosiţi de Kamprad pentru a începe afacerea numită Ikea, ca acronim al primelor sale două iniţiale (I – Ingvar şi K – Kamprad) şi iniţialele celor două zone în care a crescut, Elmtaryd (E) şi Agunnaryd (A). După cinci ani de vândut pixuri, ceasuri şi alte articole mici, Ikea a făcut tranziţia în mobilier, în anul 1948. Produsele comercializate erau fabricate de producători locali, din lemnul din pădurile locale. Oamenii au răspuns bine la oferta de mobilier prezentată de Ikea, aşa că afacerea a continuat să crească.

Primul magazin, primul catalog, primul restaurant