În primăvara lui 1972, Fidel Castro a făcut un turneu în ţările cu regimuri comuniste din Europa şi a profitat de ocazie pentru a-l cunoaşte şi pe Nicolae Ceauşescu. Vizita în România a avut loc între 26 şi 29 mai. Una dintre zilele vizitei a fost rezervată pentru ca liderul cubanez să ajungă la Ploieşti, să vadă rafinăria, o fermă de bovine şi întinsele lanuri de culturi agricole. Ceauşescu s-a străduit din răsputeri să-i demonstreze lui Castro cât de puternic era el, ca lider, dar şi statul pe care îl conducea. În fapt, Ceauşescu voia să-l convingă pe omologul cubanez să vândă României nichel la tarif preferenţial.

Însă liderul cubanez nu a părut deloc interesat de afacerile pe care Ceauşescu i le expunea cu efervescenţă, dimpotrivă. Aşa cum se întâmpla în toate vizitele de acest gen, Ceauşescu nu s-a putut abţine să-şi spioneze oaspetele. La reşedinţa de protocol a lui Castro a fost instalată tehnică operativă, iar Ceauşescu a primit zilnic note despre ce discuta liderul cubanez. Cum şi Castro proceda la fel în ţara lui, de la convorbirile interceptate s-au cules numai politeţuri, liderul cubanez pronunţând doar cuvinte de laudă la adresa lui Ceauşescu.

În Cuba, Castro dezvoltase un adevărat cult pentru achiziţionarea celor mai performante tehnici de spionaj şi contra-spionaj. Cumva, istoria personală îl obligase. Documente oficiale şi mărturii ale celor implicaţi în organizarea atentatelor demonstrează că Fidel Castro a fost unul dintre cei mai vânaţi oameni din istorie. supravieţuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat la care a fost ţintă directă.

Între 29 august şi 3 septembrie 1973, Ceauşescu l-a vizitat pe Fidel Castro, dar vizita oficială a început cu stângul. Fidel Castro a întârziat nu mai puţin de 45 de minute la aeroport, Ceauşescu fiind nevoit să îl aştepte în aeronavă alături de delegaţia sa formată din 200 de persoane. La fel ca în cazul vizitei lui Castro în România, încheierea unor acorduri economice a fost punctul cel mai slab al întâlnirii.acă la sosirea în Cuba, Ceauşescu l-a aşteptat pe Castro timp de 45 de minute la aeroport, la plecarea spre România, liderul cubanez nici măcar nu şi-a mai făcut apariţia. Toate aceste infromaţii, imagini de arhivă şi alte dezvăluiri vor putea fi urmărite în emisiunea „Adevăruri despre trecut”, pe 21 aprilie, la TVR 1.