Născută pe 24 iulie 1897 în Atchison, Kansas, SUA, Amelia Earhart a stabilit câteva recorduri aviatice impresionante. Primul zbor cu avionul l-a efectuat în 1920, când a şi decis că vrea să devină pilot. În 1923, a primit brevet din partea Federaţiei Internaţionale de Aeronautică. La bordul avionului ei roşu Lockheed Vega, pe care îl numea „micul meu autobuz roşu”, Earhart a fost prima femeie care a zburat singură deasupra Oceanului Atlantic (1932). Totodată, a fost prima femeie care a traversat SUA într-un zbor fără oprire. Ambiţiile ei nu s-au oprit aici.

Ultimul zbor

În 1937, Amelia Earhart şi Fred Noonan se îndreptau spre California, după ce au decolat din Noua Guinee. Prin acest zbor, Earhart încerca să facă ocolul Pământului pe la Ecuator. Cei doi urmau să aterizeze pe insula Howland, pentru   aprovizionarea avionului cu carburant. Când au dispărut, aviatoarea şi colegul ei mai aveau 11.000 de kilometri până la destinaţie. În ultimul mesaj radio, Earhart a anunţat că nu poate repera insula. Ea ar fi lansat mai multe mesaje radio chiar şi după dispariţie. În acest context, au fost lansate mai multe operaţiuni de căutare, iar în absenţa unei explicaţii plauzibile, au fost avansate diverse teorii îndrăzneţe. Potrivit celor mai mulţi experţi, Amalia Earhart şi Fred Noonan nu au ajuns niciodată pe insula Howland, avionul lor prăbuşindu-se în Oceanul Pacific din cauza lipsei carburantului. Amelia Earhart şi Fred Noonan au fost declaraţi oficial decedaţi pe 19 iulie 1937, după ce echipaje formate din mii de persoane au fost implicate în căutarea lor pe uscat şi pe apă.  

A fost lansată şi o ipoteză potrivit căreia Amelia Earhart ar fi fost spioană. Potrivit lui W.C. Jameson, autorul volumului „Amelia Earhart: dincolo de mormânt”, celebra aviatoare ar fi fost capturată de japonezi în ultimul său zbor. Ea ar fi fost eliberată în 1945, după care a revenit în America, şi-a schimbat numele în Irene Craigmile Bolam şi a trăit în New Jersey până în anul 1982, când a murit.