Gilbert, un profesor de 59 de ani de la Universitatea Oxford şi co-creatoarea vaccinului Oxford sau AstraZeneca, este una dintre cele şase femei care au luptat cu Covid-19 şi au primit, drept răsplată a muncii lor şi a efortului depus, câte o păpuşă Barbie realizată după chipul şi asemănarea ei.

Creatorul de jucării, Mattel Inc, susţine că aceste păpuşi sunt modele speciale, ce pot servi ca exemple în viaţă fetiţelor care se joacă cu Barbie. Păpuşa Gilbert are părul şaten-roşcat, ochelari supradimensionaţi şi este îmbrăcată într-un costum bleumarin şi o bluză albă.

„E foarte ciudat să am o păpuşă Barbie făcută după mine”, a declarat Gilbert într-un interviu acordat companiei Mattel. „Sper ca fetiţele să înceapă să considere normală opţiunea de-a avea o carieră în ştiinţă”, a continuat aceasta.

Printre celelalte femei care au avut aceeaşi onoare se numără asistenta din departamentul de Urgenţe Amy O'Sullivan, care a tratat primul pacient cu noul coronavirus din Spitalul Wycoff din Brooklyn, New York, şi medicul din prima linie, Audrey Cruz, din Las Vegas.