10 greşeli care duc la apariţia acneei cauzată de purtarea măştii de protecţie
Masca de protecţie este obligatorie, dar purtearea acesteia o perioadă mai lungă de timpî îţi poate provoca iritaţii sau acnee. Nu este ceva ce nu poţi preveni sau trata! Încearcă să nu faci şi tu aceste greşeli!
Acneea provocată de purtarea măştilor de protecţie este o problemă reală, îneosebi pentru cei predispuşi la iritaţii ale pielii. Grupul de lucru COVID-19 de la Academia Americană de Dermatologie a găsit cele mai frecvente 10 greşeli pe care le fac cei care se confruntă cu aceste probleme.
Cea mai frecventă problemă depistată de dermatologi a fost cea numită de aceştia dermatită periorală, care apare în jurul gurii şi a nasului, dar se poate ivi şi pe pomeţii obrajilor. Acneea poate fi şi o problemă psihologică, pentru că afectează stima de sine, poate avea efecte negative asupra relaţiilor, a modului de socializare. Asistenţi medicali, medici, stomatologi, lucrători comerciali – toţi poartă măştile zilnic, astfel încât să poată acumula destul de multe bacterii care provoacă acnee. Totuşi, cei mai mulţi dintre ei nu fac greşelile menţionate de dermatologi şi reuşesc să nu agraveze problema acneei şi a iritaţiilor.
1. Nu-ţi speli mâinile înainte de a-ţi atinge faţa
Este necesar să-ţi speli mâinile cât mai des şi să-ţi atingi faţa cât mai puţin. Este esenţial nu doar pentru a nu te infecta cu SARS CoV-2, ci şi pentru a preveni apariţia acneei.
2. Uiţi să-ţi speli faţa dimineaţa sau când te întorci acasă
Spăarea feţei, nu doar a mâinilor ar trebui să intre în rutina oricui. Reţine să faci aceasta dimineaţa, la trezire şi de fiecare dată după ce ai venit acasă.
3. Omiţi să-ţi hidratezi tenul
Caută să aplici pe faţă o loţiune atât dimineaţa, cât şi seara. Acest obicei bun combate deshidratarea pielii care poate provoca iritaţii. Ai grijă ca tenul să fie uscat înainte de pune masca după ce ai aplicat loţiunea.
4. Foloseşti o cremă de ten obişnuită
Un ser de acid hialuronic te-ar ajuta mult mai mult în prevenirea apariţiei acneei. Acesta va intra în piele mai rapid spre deosebire de o cremă sau o loţiune uleioasă.
5. Nu îţi iei necesarul zilnic de antioxidanţi
O substanţă incredibilă, numită resveratrol, are efect antioxidant şi te ajută să-ţi protejezi tenul de probleme dermatologice. Poţi alege produse de îngrijire care o conţin sau poţi să-ţi iei antioxidanţi din alimentele pe care le consumi zilnic: varză roşie, morcovi, struguri, sfeclă, roşii, spanac.
6. Te machiezi şi pe zona feţei aflată sub mască
Dacă ţii să arăţi bine chiar şi în pandemie, machiază ochii şi fruntea, dar lăsă faţa sub mască fără machiaj. Există un motiv pentru care acneea nu afectează bărbaţii în acelaşi mod în care afectează femeile: lipsa machiajului. Chiar dacă ai o bază de machiaj organică, va avea efectul de blocare a prilor iritaţi din cauza purtării măştii.
7. Nu foloseşti şerveţele faciale
Dacă de obicei nu aveai la îndemână şerveţele organice de curăţare a feţei, caută să ai la tine şi la fiecare 4-5 ore, sau în pauza de prânz, scoate masca, şterge-ţi faţa cu un şerveţel şi aplică, dacă doreşti, un ser cu acid hialuronic înainte de a pune o altă mască de protecţie.
8. Uiţi să-ţi dezinfectezi mâinile înainte de a-ţi scoate masca
Nu doar înainte de a-ţi pune masca este nevoie să ai mâinile curate, ci şi înainte de a o îndepărta. Apoi, odată ce ai pus-o într-o pungă închisă. Dacă este o mască de pânză, nu uita s-o fierbi, s-o speli manual sau la maşina de spălat înainte de a o reutiliza!
9. Alegi o altă mască înafara uneia organice de bumbac
Ţesătura care te ajută să respiri cel mai bine şi să nu acumulezi umezeală sub mască este aceea din bumbac. Există multe măşti de vânzare care promit să prevină microbii şi bacteriile, deci caută-le atunci când alegi o mască.
10. Cumperi săpunuri şi loţiuni care conţin substanţele chimice iritante
De obicei poate că nu dădeai importanţă etichetei săpunurilor sau a loţiunilor pe care le foloseai pentru pielea. De acum, cum porţi mai des mască de protecţie, verifică dacă acestea conţin laurilsulfat de sodiu sau argint coloidal, deoarece acestea pot irita pielea şi pot duce la probleme mai grave ca acneea sau dermatita.