Badea Cârţan: în câte zile a ajuns pe jos la Roma şi câte perechi de opinci a rupt pe drum

1 badea cartan main jpg jpeg

Probabil cel mai cunoscut ţăran român, Badea Cârţan s-a remarcat prin modul în care a ales să îşi depăşească limitele. A rămas în istorie prin călătoriile sale, cea mai cunoscută fiind cea de la Roma, unde a mers pe jos pentru a vedea Columna lui Traian.

Născut în 1849 la Cârţişoara, judeţul Sibiu, Badea Cârţan (pe numele său real Gheorghe Cârţan) a fost „ţăranul-cărturar” care până la vârsta de 16 ani nu a ştiut să citească. Printre primele cărţi citite de el se numără Istoria Românilor şi Istoria Romanilor. Astfel de lucrări i-au trezit interesul faţă de latinitatea poporului român. De asemenea, a citit mai multe despre faptele vitejeşti ale lui Mihai Viteazul, pe care l-a admirat. A făcut mai multe drumuri la Bucureşti, unde a cunoscut oameni de cultură (printre care Nicolae Iorga, George Coşbuc, Take Ionescu) şi a vizitat muzee, Ateneul Român şi Academia Română.

În vizită la Columna lui Traian

Cea mai cunoscută călătorie a lui Badea Cârţan este cea din ianuarie 1896 de la Roma, unde dorea să vadă Columna lui Traian. A luat cu el în traistă un pumn de pământ din grădina casei şi boabe de grâu, ca ofrandă pentru înaintaşii români. Badea Cârţan a mers pe jos şi a trecut prin Timişoara, Szeged, Budapesta, Viena, Salzburg, Innsbruck, Genova, ajungând în februarie la Roma. Pentru parcurgerea acestui traseu a avut nevoie de 43 de zile, rupându-şi patru perechi de opinci pe drum.

A îngenuncheat lângă Columna lui Traian, dimineaţă fiind preluat de un agent de poliţie şi predat chesturii. Povestea lui a apărut în ziarele locale, devenind o adevărată vedetă în cercurile politice şi culturale din Italia. El şi-a petrecut o lună la Roma, după care s-a întors în ţară. Badea Cârţan a militat întreaga viaţă pentru independenţa românilor din Transilvania, susţinând unirea lor cu Vechiul Regat.

Badea Cârţan şi-a continuat apoi călătoriile la Paris, fiind uimit de măreţia capitalei franceze. Datorită naţionalismului său, a intrat în conflict cu autorităţile ungare. S-a stins din viaţă în 1919, fiind înmormântat la cimitirul din Sinaia. În memoria sa, a fost inaugurat un muzeu în satul său natal, unde pot fi văzute obiecte care i-au aparţinut.

Foto: adevarul.ro



Recente

46 47 shutterstock 498892594 jpg
shutterstock 2135189307 jpg
GettyImages 73248981 jpg
Laura jpg
Jennie Garth  foto   Instagram jpg
Jennifer Lopez colaj Instagram jpg
planet volumes qxIObOAjoOc unsplash jpg
AHA  foto   Profimedia jpg
Britney Spears  foto   Profimedia jpg
Bridgerton  foto   Profimedia jpg
Brad Pitt cu familia  foto   Profimedia jpg
Dakota Johnson  foto   Profimedia jpg
Cole Escola la premiile Tony  foto   Profimedia jpg
numerology concept with pink light jpg
Patsy Kensit  foto   Profimedia jpg
Adele  foto   Profimedia jpg
profimedia 1007945323 jpg
Jamie Oliver  foto   Profimedia jpg
Baba Vanga de Japonia  foto   Profimedia jpg
profimedia 0798069105 jpg