Badea Cârţan: în câte zile a ajuns pe jos la Roma şi câte perechi de opinci a rupt pe drum

Probabil cel mai cunoscut ţăran român, Badea Cârţan s-a remarcat prin modul în care a ales să îşi depăşească limitele. A rămas în istorie prin călătoriile sale, cea mai cunoscută fiind cea de la Roma, unde a mers pe jos pentru a vedea Columna lui Traian.
Născut în 1849 la Cârţişoara, judeţul Sibiu, Badea Cârţan (pe numele său real Gheorghe Cârţan) a fost „ţăranul-cărturar” care până la vârsta de 16 ani nu a ştiut să citească. Printre primele cărţi citite de el se numără Istoria Românilor şi Istoria Romanilor. Astfel de lucrări i-au trezit interesul faţă de latinitatea poporului român. De asemenea, a citit mai multe despre faptele vitejeşti ale lui Mihai Viteazul, pe care l-a admirat. A făcut mai multe drumuri la Bucureşti, unde a cunoscut oameni de cultură (printre care Nicolae Iorga, George Coşbuc, Take Ionescu) şi a vizitat muzee, Ateneul Român şi Academia Română.
În vizită la Columna lui Traian
Cea mai cunoscută călătorie a lui Badea Cârţan este cea din ianuarie 1896 de la Roma, unde dorea să vadă Columna lui Traian. A luat cu el în traistă un pumn de pământ din grădina casei şi boabe de grâu, ca ofrandă pentru înaintaşii români. Badea Cârţan a mers pe jos şi a trecut prin Timişoara, Szeged, Budapesta, Viena, Salzburg, Innsbruck, Genova, ajungând în februarie la Roma. Pentru parcurgerea acestui traseu a avut nevoie de 43 de zile, rupându-şi patru perechi de opinci pe drum.


A îngenuncheat lângă Columna lui Traian, dimineaţă fiind preluat de un agent de poliţie şi predat chesturii. Povestea lui a apărut în ziarele locale, devenind o adevărată vedetă în cercurile politice şi culturale din Italia. El şi-a petrecut o lună la Roma, după care s-a întors în ţară. Badea Cârţan a militat întreaga viaţă pentru independenţa românilor din Transilvania, susţinând unirea lor cu Vechiul Regat.
Badea Cârţan şi-a continuat apoi călătoriile la Paris, fiind uimit de măreţia capitalei franceze. Datorită naţionalismului său, a intrat în conflict cu autorităţile ungare. S-a stins din viaţă în 1919, fiind înmormântat la cimitirul din Sinaia. În memoria sa, a fost inaugurat un muzeu în satul său natal, unde pot fi văzute obiecte care i-au aparţinut.
Foto: adevarul.ro