Desert grecesc Galaktoboureko. Uşurează trecerea de la vacanţă la serviciu
Pentru oricine este dificil după ce revine din concediu. Dacă tocmai te-ai întors dintr-o vacanţă în Grecia, acest desert va alina dorul de a te întoarce la zilele libere, petrecute la malul mării. Galaktoboureko este o plăcintă cu lapte şi foi însiropate care va bucura pe toţi ai casei!

Ingrediente pentru 8 porţii
400 g foi plăcintă
200 g unt, topit
800 ml lapte
100 g zahăr
1 ½ gelatină incoloră
50 g făină
1 linguriță esenţă vanilie
40 g ulei de măsline
1 vârf de cuţit anason măcinat, opţional
Pentru sirop:
300 g zahăr
300 g apă
coaja de la o lămâie
Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu arome orientale. Baclava cu fistic
Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Pentru sirop, aduci toate ingredientele la punctul de fierbere şi mai laşi cinci minute, apoi răceşti.
Pentru cremă, fierbi toate ingredientele cu excepţia uleiului de măsline şi a gelatinei, pe car eo prepari conform instrucţiunilor de pe pachet. Amesteci continuu şi, imediat ce crema se îngroașă, adaugi gelatina, puţin lapte și amesteci. Pui uleiul de măsline, apoi anason măcinat, dacă doreşti.
Vezi şi: Prăjitură cu gem de cireşe. Bonus: metodă de preparare a gemului
Ungi o tavă cu unt topit şi aşezi o foaie de plăcintă pe care o ungi cu unt. Repeţi procedura până ai patru foi în total. Torni crema şi aşezi restul de foi, având grijă să le dai cu unt.
Introduci tava în cuptor, 40-45 de minute. Imediat ce scoţi plăcinta din cuptor, torni siropul peste ea şi aştepţi o jumătate de oră înainte de a o felia, pentru a permite siropului să fie absorbit.
FOTO: Shutterstock