Ce se poate întâmpla dacă adormi cu lumina aprinsă şi de ce nu trebuie să faci din asta un obicei

1 shutterstock 560770756 jpg jpeg

Cu toţii ne amintim de perioada în care am dormit în copilărie cu lumina aprinsă. Mulţi sunt cei care preferă să lase lumina aprinsă atunci când dorm noaptea. Influenţează organismul acest obicei?

Fiecare organism are nevoie de somn pentru a fi în formă şi pentru a supravieţui. Odihna ne protejează sănătatea mintală şi sănătatea fizică - creşte imunitatea, ajută la scăderea în greutate, protejează inima, susţine sănătatea cerebrală, diminuează stresul, are efecte reparatorii asupra pielii, prelungeşte viaţa, îmbunătăţeşte creativitatea, dar şi multe altele. În general, specialiştii recomandă 7-8 ore de somn neîntrerupt pe noapte, însă calitatea odihnei poate fi influenţată de un factor extern: lumina aprinsă.

Citeşte şi: Te simţi obosit în permanenţă? 5 motive pentru care se întâmplă acest lucru

Un studiu a constatat că dormitul cu lumina aprinsă poate fi cauza unui metabolism încetinit. Mai exact, întreruperea somnului şi a ritmului circadian poate contribui la creşterea în greutate şi la obezitate. Studiul care a monitorizat peste 43.000 de femei, a aflat că persoanele care au dormit cu televizorul pornit sau cu o altă sursă de lumină s-au confruntat cu kilograme în plus. Efectul s-a produs indiferent de calitatea sau de durata somnului.

Citeşte şi: Te-ai apucat de sport? Află cum îţi poate afecta performanţa sportivă o singură noapte pierdută

De asemenea, specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire chiar şi asupra unei singure surse de lumină. Lumina telefonului, lumina computerului sau lumina veiozei poate contribui la deficit de melatonină (hormonul somnului), iar somnul perturbat poate duce la îmbătrânire prematură sau la depresie. Un alt studiu a demonstrat că perturbarea ritmului circadian agravează simptomele depresiei deja existente, arată Brightside. Interesant este că lumina roşie are mai puţine efecte dăunătoare, deoarece suntem mai puţini sensibili la ea.

Sursă foto: ShutterstockRecente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg