Cele mai periculoase căi ferate din lume. Călătoriile pe ele sunt riscante, dar nu duc lipsă de turişti
Căile ferate amintesc de trecut şi de romantismul călătoriilor din altă epocă. Şi astăzi, călătoria pe calea ferată ne permite să ne bucurăm de peisajul rural, fără presiunea suplimentară pe care o presupune conducerea unui automobil. Totuşi, nu toate căile ferate sunt lipsite de riscuri.
Dacă ţi se pare că la noi călătoriile cu trenul sunt exagerat de lungi din cauza întârzierilor sau a restricţiilor de viteză din diverse motive, în funcţie de anotimp, gândeşte-te la cei care călătoresc pe căi ferate periculoase cum sunt cele prezentate mai jos. O călătorie cu un tren care să le traverseze pe acestea te-ar ţine cu sufletul la gură. Parcurgerea unora dintre aceste căi ferate reprezintă o aventură în sine, din cauza periculozităţii crescute.
Calea ferată Pilatus din Elveţia
Cea mai abruptă cale ferată cu roţi dinţate din lume ea cea numită Pilatus, din Elveţia. Se află la o înălţime de 7.000 de metri deasupra nivelului mării. Lângă Lucerna, trenul merge de la Alpnachstad la Pilatus Kulm.
Călătoria de 30 de minute duce la un vârf alpin faimos pentru priveliştile sale uimitoare. După călătorie, turiştii pot sta la Hotel Pilatus Kulm şi să se bucure de un aperitiv de bun venit înainte de o masă gourmet cu patru feluri de mâncare. După aceea, îşi pot petrece restul serii la hotelul înconjurat de zăpadă iarna şi privelişti incredibile primăvara şi vera.
Chennai Rameswaram, India
Pe canalul care separă Insula Rameswaram de restul Indiei, calea ferată Chennai Rameswaram din India traversează podul Pamban, care a fost construit peste Oceanul Indian. Deschis pentru trafic în anul 1914, podul este inundat ocazional de apă de mare, iar vânturile puternice fac trenul să se deplaseze cu numai 24 km pe oră în timp ce traversează continentul, pe insulă şi înapoi.
Rameswaram este considerat unul dintre locurile sfinte din India, de aceea este şi o destinaţie turistică căutată. Turiştii spun că a ajunge acolo cu trenul şi a traversa oceanul este o experienţă neplăcută. Din cauza apelor agitate şi a furtunilor frecvente, este de preferat să ajungi la Rameswaram cu barca decât cu trenul.
Maeklong Railway, Thailanda
Calea ferată Maeklong trece chiar prin mijlocul unei pieţe, numită piaţa feroviară Maeklong, care a apărut pe linia de cale ferată. Când trenul se apropie, vânzătorii de-a lungul liniilor ferate îşi ridică copertinele şi-şi mută produsele de pe şine, iar trenul trece chiar prin mijlocul pieţei. Odată ce trenul a trecut, vânzătorii îşi lasă copertinele şi se întorc la afacerea lor.
Trenul este unul dintre cele mai lente din Thailanda, mergând doar 30 de km pe oră, şi, tocmai pentru că este atât de lent, nu are treceri semnalizate de-a lungul traseului.
Nasul diavolului, Ecuador
Această cale ferată din Ecuador este una dintre cele mai periculoase din lume. Urcă la mai mult de 500 de metri în mai puţin de 12 kilometri. Construirea căii de tren a fost la fel de periculoasă ca parcurgerea ei. Aproximativ 3.000 de jamaicani şi 1.000 de puertoriceni au venit pentru a lucra la proiect şi aproximativ 2.000 dintre ei au murit. Totuşi, Nasul Diavolului este una dintre cele mai populare din ţară, turiştii pasionaţi de senzaţii tari venind să călăgtorească cu trenul în fiecare an.
Minami Aso, din Japonia
În timp ce trenul în sine nu este atât de periculos, calea ferată Minami Aso pe care o traversează poate fi mortală, deoarece trece pe baza unui vulcan activ. Trenul traversează, de asemenea, podul Tateno, realizat din lemn şi oţel.