Care au fost ingredientele din prima reţetă de pizza. Surprinzător, ideea acestui preparat nu vine din Italia

1 pizza margherita jpg jpeg

Cu ton, prosciutto, mozzarella sau vegetariană, pizza este perfectă la reuniunile cu prietenii sau atunci când te vrei să te răsfeţi cu un preparat delicios. Dar te-ai întrebat vreodată cine este geniul care a inventat-o şi care au fost ingredientele din prima reţetă?

Preparat versatil, pizza este şi cel mai comandat fel de mâncare din restaurante, din lume, potrivit unui studiu realizat de „Radical Storage‟. Cu greu poţi rezista în faţa unei felii de pizza, care conţine cele mai gustoase ingrediente! Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume, pizza are şi o istorie fascinantă.

Citeşte şi: Care este cel mai popular fel de mâncare din lume. Pe ce loc se situează burgerii şi cartofii prăjiţi 

Ideea nu provine din Italia

În ceea ce îl priveşte pe inventator, identitata sa rămâne un mister. Se spune că pizza îşi are originea în oraşul italian, Napoli, dar ideea de bază ar fi venit cu mult timp în urmă.

Variante similare au fost descoperite şi în Egipt, Babilon şi Imperiul Persan. De altfel, egiptenii obişnuiau să mănânce pâini plate, de obicei rotunde, pe care le acopereau cu diferite ierburi, uleiuri şi condimente. Totodată, încă din secolul VI, perşii făceau pâini plate, cu brânză şi curmale, topping-uri pe care le regăsim şi acum în reţetele moderne.

Pizza, mâncarea săracilor din Napoli

Istoricii nu au reuşit să afle care este data exactă când s-a inventat pizza, aşa cum arată ea astăzi. Dar ţinând cont că roşiile s-au consumat pentru prima oară în Europa în jurul anilor 1500, se crede că pizza ar fi apărut după acea perioadă.

Pizza a devenit foarte populară în rândul săracilor, din Napoli, deoarece era foarte ieftină, se prepara uşor, era gustoasă şi săţioasă. De altfel, pentru că marginea pizzei era mai groasă decât centrul acesteia, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare, puteau să ţină o felie de pizza în mâini şi s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau.

Marinara, prima reţetă de pizza comercializată

Prima pizza a fost vândută după anii 1700, la chioşcurile din aer liber. Prima reţetă de pizza comercializată a fost Pizza Marinara, (un fel de pizza de post) cu topping din: sos de roşii, usturoi, oregano, ulei, sare şi piper.

De altfel, prima pizza pe care s-a pus brânză a fost Pizza Margherita. O versiune a legendei susţine că acest tip de pizza ar fi fost creat atunci când viitoarea regină a Italiei a vizitat Napoli, în 1889. Margherita di Savoia şi-a dorit să deguste din „mâncarea săracilor‟, din Napoli. Aşa că brutarul i-a servit: o pizza acoperită cu usturoi, una cu hamsii şi încă una acoperită cu suc de roşii, mozzarella şi busuioc. Pentru că ultima pizza avea culorile drapelului italian, aceasta a fost preferata ei. Aşa că a numit-o „Pizza Margherita‟.

Desigur, altele versiuni susţin că Margherita era deja regină şi ar fi încercat pizza, deoarece s-ar fi plictisit de bucătăria franceză.

Sursă foto: Shutterstock Recente

WhatsApp Image 2023 06 09 at 15 00 39 jpeg
comunicat 1920x1080 png
Șeica Moza foto  Shutterstock jpg
Barbarella jpeg
WhatsApp Image 2023 06 02 at 00 58 51 jpeg
Bebe Rexha se lupta cu kilogramele in plus Sursa foto shutterstock 2271496475 jpg
Afis LineUp FULL  cu Parteneri  16p9 1920x1080px NVS  Digital RE 8iun png
Arnold Schwarzenegger foto  Shutterstock jpg
Kate Middleton foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
Eva Mendes foto  Shutterstock jpg
actriță pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Frica de zbor jpg
angelina Jolie foto  Shutterstock jpg
Vedete care sufera de tulburare bipolara Sursa foto shutterstock 1604341012 jpg
Arnold Schwarzenegger jpg
Copii jpg
3 lucruri pentru care oamenii te judeca atunci cand te vad prima data Sursa foto shutterstock 660620350 jpg
Zodiacul pasarilor Sursa foto shutterstock 2170596575 jpg
Apa oxigenata in ureche jpg