Care este legătura ouălor de ciocolată cu Sărbătorile Pascale. Oul, simbol al mormântului lui Iisus?
Cine nu agrează un mic cadou dulce, cum este oul de ciocolată, care a devenit simbol de Paşte? Oul este parte importantă a multor sărbători care datează de mii de ani, cu mult înainte ca Paştele să devină sărbătoare.
Filele din istorie sugerează că ouăle au fost folosite în ritualuri păgâne, ca simbol al fertilităţii şi al regenerării, de către civilizaţiile persane. În Egiptul antic, ouăle erau elemente importante în atingerea vieţii de apoi şi în renaştere.
Romanii le considerau delicatese – doar cei bogaţi şi puternici îşi permiteau să consume ouă la cină. Cu toate acestea, prima lor asociere cu Paştele este învăluită în mister.
Christine Luckritz Marquis, asistent profesor de istoria religiilor, din Virginia, SUA, spune că „există o mulţime de teorii diferite, dar cu siguranţă ouăle sunt despre renaştere şi înviere. Există o istorie bogată în care ouăle simbolizează o viaţă nouă”.
Unele tradiţii amintesc de Maria Magdalena şi Fecioara Maria, care ţineau în braţe coşuri cu ouă în timpul răstignirii sau că au mâncat ouă la prima masă de după Înviere. Ouăle erau privite ca o modalitate de confirmare a învierii lui Isus. În bisericile ortodoxe răsăritene, coaja dură a oului reprezintă zidurile de piatră ale mormântului lui Iisus, iar oul însuşi, noua viaţă, de după moarte.
Recompensa de după Post
În timpul Postului Mare, perioada de 40 de zile de pregătire pentru Paşte, creştinii au interzis în mod tradiţional să mănânce alimente precum ouă, lapte şi zahăr. Deci, este, de asemenea, probabil ca ouăle să fie consumate de Paşte, pentru a sărbători sfârşitul acestei perioade stricte de post.
Istoria ouălor de Paşte
Ouăle decorate au fost introduse pentru prima dată în secolul al XIII-lea. Multe ţări, în special din Europa de Est, sărbătoresc Paştele cu ouă vopsite, ouă sculptate din lemn sau ouă încondeiate. Multe dintre modele au semnificaţie simbolică, iar unele ouă sunt pictate complex simbolizând scene religioase sau culturale.
Joseph Fry a creat primul ou de Paşte din ciocolată în anul 1873. Acestea au fost considerate un cadou de lux, deoarece erau lucrate manual din ciocolată şi erau scumpe. Abia în anii 1950, au fost introduse ouăle de ciocolată la preţuri mai accesibile, pentru copii.
@shutterstock