Cartofii înverziţi, buni sau nu pentru consum? Ce se întâmplă dacă îi mănânci?

1 shutterstock 1284948622 jpg jpeg

Cartofii sunt cea mai consumată legumă din lume, indiferent de anotimp, şi oricine are acsă o rezervă mai mare sau mai mică. Dar dacă observi că toţi cartofii din săculeţ s-au înverzit, ce faci? Arunci totul sau îi foloseşti? Este sigur consumul lor?

Cartofii sunt cea mai consumată legumă la nivel mondial, nu doar pentru că sunt ieftini, ci Şi pentru că sunt foarte gustoşi şi pot fi folosiţi în zeci de preparate. În plus, sunt foarte rezistenţi şI pot fi consumaţi la câteva luni după recoltare.

Un fenomen întâlnit primăvara la cartofi - după ce au fost stocaţi în lunile de iarnă în depozite, supermarketuri, apoi la tine acasă - este înverzirea cojii. Asta se întâmplă atunci când tuberculul începe să producă singur clorofilă, din cauza expunerii la lumină şi la variaţii de temperatură. Clorofila, care se găseşte în toate plantele verzi şi pe care majoritatea dintre noi o consumăm în mod regulat, este, în sine, inofensivă.

Problema este că, odată cu clorofila, în cartofii înverziţi se dezvoltă şi un compus toxic, numit solanină. 

Cât de gravă poate fi intoxicaţia cu solanină?

Solanina face parte din sistemul natural de apărare al plantei, respingând bacteriile, ciupercile, insectele şi alte dăunătoare. Chiar şi în concentraţie mică, solanina este toxică pentru oameni.

Varietăţile comerciale de cartofi sunt analizate pentru nivelul de solanină şi majoritatea au un conţinut mai mic de 0.2mg/g. Cu toate acestea, cartofii care au fost expuşi la lumină şi care au început să înverzească pot avea concentraţii de 1 mg/g sau mai mult. În aceste situaţii, un singur cartof necojit poate fi o doză periculoasă. Semnele otrăvirii cu solanină sunt greaţă, vărsături, cefalee, transpiraţii, vomă şi diaree. În cazurile mai grave, au fost raportate halucinaţii, pierderea simţurilor, paralizia.

Cum îi păstrezi pentru a împiedica înverzirea?

Pentru a împiedica înverzirea cartofilor, este bine să-i depozitezi într-un loc întunecat. Dacă pe suprafaţa lor au apărut pete verzi, le poţi elimina prin curaţare, eventual îndepărtând un strat mai gros. Dacă toată coaja este înverzită, ar fi mai bine să nu cpnsumi cartoful respectiv. Simptomele otrăvirii cu solanină apar de obicei la 8 până la 12 ore după ingestie, dar pot apărea rapid, în 30 minute după consum.

FOTO ShutterstockRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg