Cartofii înverziţi, buni sau nu pentru consum? Ce se întâmplă dacă îi mănânci?

1 shutterstock 1284948622 jpg jpeg

Cartofii sunt cea mai consumată legumă din lume, indiferent de anotimp, şi oricine are acsă o rezervă mai mare sau mai mică. Dar dacă observi că toţi cartofii din săculeţ s-au înverzit, ce faci? Arunci totul sau îi foloseşti? Este sigur consumul lor?

Cartofii sunt cea mai consumată legumă la nivel mondial, nu doar pentru că sunt ieftini, ci Şi pentru că sunt foarte gustoşi şi pot fi folosiţi în zeci de preparate. În plus, sunt foarte rezistenţi şI pot fi consumaţi la câteva luni după recoltare.

Un fenomen întâlnit primăvara la cartofi - după ce au fost stocaţi în lunile de iarnă în depozite, supermarketuri, apoi la tine acasă - este înverzirea cojii. Asta se întâmplă atunci când tuberculul începe să producă singur clorofilă, din cauza expunerii la lumină şi la variaţii de temperatură. Clorofila, care se găseşte în toate plantele verzi şi pe care majoritatea dintre noi o consumăm în mod regulat, este, în sine, inofensivă.

Problema este că, odată cu clorofila, în cartofii înverziţi se dezvoltă şi un compus toxic, numit solanină. 

Cât de gravă poate fi intoxicaţia cu solanină?

Solanina face parte din sistemul natural de apărare al plantei, respingând bacteriile, ciupercile, insectele şi alte dăunătoare. Chiar şi în concentraţie mică, solanina este toxică pentru oameni.

Varietăţile comerciale de cartofi sunt analizate pentru nivelul de solanină şi majoritatea au un conţinut mai mic de 0.2mg/g. Cu toate acestea, cartofii care au fost expuşi la lumină şi care au început să înverzească pot avea concentraţii de 1 mg/g sau mai mult. În aceste situaţii, un singur cartof necojit poate fi o doză periculoasă. Semnele otrăvirii cu solanină sunt greaţă, vărsături, cefalee, transpiraţii, vomă şi diaree. În cazurile mai grave, au fost raportate halucinaţii, pierderea simţurilor, paralizia.

Cum îi păstrezi pentru a împiedica înverzirea?

Pentru a împiedica înverzirea cartofilor, este bine să-i depozitezi într-un loc întunecat. Dacă pe suprafaţa lor au apărut pete verzi, le poţi elimina prin curaţare, eventual îndepărtând un strat mai gros. Dacă toată coaja este înverzită, ar fi mai bine să nu cpnsumi cartoful respectiv. Simptomele otrăvirii cu solanină apar de obicei la 8 până la 12 ore după ingestie, dar pot apărea rapid, în 30 minute după consum.

FOTO Shutterstock



Recente

Jessica Simpson  foto   Instagram jpg
shutterstock 2116255859 jpg
David Lynch  sursa foto   Shutterstock jpg
trăsura regelui  foto   Shutterstock jpg
brooke shields 1 jpg jpeg
Cum te va influenta energia Sarpelui de Lemn in 2025  Sursa foto shutterstock 2536140865 jpg
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
image00016 jpeg
shutterstock 2319433843 jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2400721851 jpg
Denise Richards  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg