Ce legătură are iepuraşul cu sărbătoarea pascală, de ce aduce ouă şi cum de australienii nu-l mai acceptă?

1 easter 2196264 1280 jpg jpeg

Se apropie Duminica Paştelui, când va fi sărbătorită Învierea Domnului. De-a lungul anilor, s-au conturat multe tradiţii de Paşte, inclusiv aceea a iepuraşului de Paşte care vine cu daruri pentru copii.

În mod surprinzător, există multe legende legate de vestitul iepure de Paşte  purtător de ouă în Duminica Paştelui. Are o istorie lungă şi adânc înrădăcinată în sărbătoarea creştină. Află-i originile înainte de a te bucura de marea sărbătoarea cu iepuri de ciocolată şi o mulţime de delicii în formă de iepuraş!

În unele ţări, nu există tradiţia iepuraşului de Paşte

Mascota sărbătorii pascale este un mamifer în multe ţări, dar nu în toate. În loc de iepuraşul de Paşte, Franţa sărbătoreşte Paştele cu clopote de biserică zburătoare, întrucât clopotele bisericii din toată ţara sunt tăcute de Vinerea Mare până la Duminica Paştelui, în timp ce creştinii aşteaptă Învierea Domnului. Copiilor francezi li se spune că sunt tăcute clopotele pentru că le-au apărut aripi şi au zburat către Roma pentru a primi binecuvântarea Papei. Când clopotele bat din nou duminică dimineaţă, copiii francezi găsesc clopote de ciocolată în casele şi grădinile lor. Se spune că acele clopote zburătoare le-au lăsat în timp ce se întorceau acasă la clopotniţele lor.

În Suedia, copiii cred în vrăjitoarele de Paşte. Potrivit tradiţiei suedeze, acestea zburau pe un munte legendar în Joia Mare. Ca de Halloween, copiii suedezi de astăzi se îmbracă în vrăjitoare, merg din uşă în uşă pentru a le ura vecinilor Paşte fericit şi primesc dulciuri.

Australienii au propus înlocuirea iepurelui alb de Paşte cu iepurele marsupial, numit şi Bilby sau Macrotis Lagotis, deoarece iepurii nu sunt originari din ţara lor şi sunt o specie invazivă, adusă pentru vânătoare în secolul al XVIII-lea de coloniştii europeni. Iepurele marsupial a ajuns pe cale de dispariţie şi din cauza iepurilor care i-au alungat din vizuinile lor. În anul 1991, o fundaţie a lansat o campanie pentru a înlocui Iepuraşul de Paşte cu Bilby de Paşte.

De ce aduce ouă în dar?

Cum iepurii sunt mamifere, mulţi se întreabă de ce se spune că Iepuraşul de Paşte aduce ouă. Răspunsul poate fi la fel de simplu ca şi faptul că ouăle, precum iepurele, au fost de foarte mult timp un simbol străvechi al fertilităţii şi renaşterii care este asociat sărbătorii Paştelui.

Iepuraşul de Paşte îşi are originile în vechile civilizaţii păgâne. Aceasta celebra sosirea primăverii în fiecare an cu un festival dedicat unei zeiţe anglo-saxone a fertilităţii, numită Eostre, pentru care iepurii erau animale sacre datorită tendinţei lor spre reproducerea excesivă. Potrivit unei versiuni a legendei, iepurii o însoţeau pretutindeni pe Eostre. Odată, iarna a durat mai mult decât de obicei, pentru că Eostre a sosit târziu. Simţindu-se vinovată, ea a decis să salveze o pasăre ale cărei aripi îngheţaseră în zăpada târzie a iernii. Deoarece pasărea nu mai putea zbura, a transformat-o într-un iepure alb ca zăpada pe nume Lepus, care era înzestrat cu capacitatea de a depune ouă colorate precum pasărea ce fusese cândva. Lepus depunea ouă o singură dată pe an, în timpul festivalului de primăvară a zeiţei Eostre.

Pe măsură ce Creştinismul s-a răspândit, la începutul secolului al VII-lea, papa Grigorie a acceptat ca unele obiceiuri păgâne să fie păstrate pentru a face credinţa creştină mai plăcută convertiţilor păgâni. Astfel, multe sărbători creştine s-au împletit cu tradiţiile celor ce fuseseră păgâni, dar trecuseră la Creştinism.

Unii contestă originile păgâne ale iepuraşului de Paşte şi susţin, în schimb, că este o creaţie creştină. Povestea originii religioase a iepurelui începe în Grecia antică, unde se credea că iepurii au atât organe reproductive masculine, cât şi feminine. Dacă acest lucru ar fi fost adevărat, ar fi însemnat că iepurii ar fi capabili să nască fără actul reproducerii. Această credinţă a persistat până în Evul Mediu. În acest timp, puritatea iepurilor a fost asociată cu Fecioara Maria, care a fost adesea reprezentată alături de iepuri în unele picturi. Apare adesea şi în arta creştină medievală sub forma a 3 iepuri cu urechile împletite care simbolizează Sfânta Treime.

Sexul Iepuraşului de Paşte este incert

Din cauză că anatomia lor reproductivă este aproape invizibilă, este foarte greu de stabilit sexul iepurilor tineri. Prin urmare, este la fel de dificil să spui dacă iepuraşul de Paşte este un mascul sau o femelă. Fiind adesea reprezentat ca un iepure cu vestă şi papion, majoritatea a presupus că este un mascul.

Un iepure arctic foarte rapid

Te-ai întrebat vreodată ce fel de iepure este Iepuraşul de Paşte? Se pare că este un iepure arctic, datorită blăni sale albe. Originar din nordul Canadei şi Groenlandei, iepurele arctic este alb iarna, pentru a se confunda cu gheaţa şi zăpada, şi albastru-gri primăvara şi vara, pentru a se feri de prădători printre roci. Una dintre calităţile sale este viteza. Poate alerga cu 65 km pe oră, ceea ce i-ar putea face pe copii să creadă că astfel poate reuşi să ducă toate darurile de Paşte.

Iepuraşul de Paşte aduce anual 18 miliarde de dolari în SUA

Consumatorii americani cheltuiesc în medie 151 de dolari de persoană în vacanţa de Paşte. Printre preferatele lor se numără îmbrăcămintea, bomboanele, cărţile şi florile pentru a le oferi în dar în numele iepuraşului de Paşte. Cheltuielile însumează peste 18 miliarde de dolari pe an în SUA. Deşi iepuraşul de Paşte singur nu este responsabil pentru toate aceste cheltuieli, cu siguranţă merită cel puţin o parte din credit, întrucât 65% dintre americani spun că achiziţiile lor de Paşte sunt motivate de tradiţie, iar 22% sunt motivaţi de decoraţiunile magazinelor.Recente

Shannen Doherty  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg