Ce nu ştiai despre vise şi coşmaruri. Este adevărat că mâncarea influenţează conţinutul viselor?

1 vise si cosmaruri jpg jpeg

Ne petrecem o treime din viaţă dormind şi, în acelaşi timp, visând. Unele vise ne dau o stare bună, în timp ce altele ne îngrozesc nopţile şi nu ne lasă să dormim. Iată câteva lucruri interesante despre visele şi coşmarurile pe care le avem în timpul somnului profund!

Visul este o formă de imaginaţie involuntară, mai exact o succesiune de imagini, sunete, idei, emoţii şi alte senzaţii care apar, de obicei, în timpul somnului, dar mai ales în cazul tipului de somn în care ochii nu se mişcă. Specialiştii sunt de părere că visăm în fiecare seară, deşi, în cele mai multe cazuri, nu ne mai amintim a doua zi. Însă acesta nu este singurul lucru surprinzător de aflat despre aceste senzaţii!

Cât durează un vis?

Adulţii şi bebeluşii visează aproximativ două ore pe noapte, deşi nu îşi mai amintesc a doua zi dacă şi ce anume au visat (până la 95% din vise sunt uitate rapid, la scurt timp de la trezire). Mai exact, cercetătorii au descoperit că oamenii au, de obicei, mai multe vise în fiecare noapte, fiecare dintre ele fiind de o durată cuprinsă între cinci şi douăzeci de minute. 

Nu toţi oamenii visează colorat

În timp ce majoritatea oamenilor declară că visează în culori, aproximativ 12% din populaţia lumii visează alb-negru. Studiile arată că persoanele sub 25 de ani rareori visează în alb-negru, iar cele cu vârsta peste 55 de ani visează astfel mai des. Cercetătorii cred că această diferenţă este dată de rezultatul privitului în copilărie la televiziunea alb-negru, respectiv la televiziunea color. 

Ce visează femeile şi ce visează bărbaţii

Când vine vorba despre conţinutul viselor, multe studii au raportat că visele bărbaţilor tind să aibă conţinut mai agresiv, faţă de visele femeilor care conţin, de obicei, conversaţii cu alte persoane sau imagini paşnice. Sondajele arată că bărbaţii au de două ori mai multe vise în care apar bărbaţi, decât femei, în timp ce femeile visează la persoane de ambele sexe în mod egal. De asemenea, femeile tind să aibă vise ceva mai lungi, decât bărbaţii.   

Când visezi, nu te poţi mişca 

Momentul în care visăm, cunoscut drept somnul REM, se caracterizează prin paralizia muşchilor voluntari. Practic, în acel moment, neuronii motori nu sunt stimulaţi, iar corpul nu se mişcă. În unele cazuri, această paralizie se poate transmite chiar şi în starea de veghe, timp de până la 10 minute, care este o stare cunoscută şi sub numele de „paralizie în somn‟. Deşi experienţa poate fi înspăimântătoare, experţii spun că este o stare normală şi durează câteva minute, înainte de revenirea controlului muscular. 

Mâncarea influenţează conţinutul viselor

Există mai mulţi factori care pot influenţa conţinutul emoţional al viselor. Specialiştii sunt de părere că dieta defectuoasă, anxietatea, stresul, privitul la televizor şi administrarea anumitor suplimente cu melatonină pot duce la apariţia coşmarurilor. De asemenea, un studiu a constatat că mirosurile şi sunetele plăcute/neplăcute pot juca un rol în apariţia viselor pozitive sau negative.  

Sursă foto: Shutterstock Recente

ashley graham, sotul si copiii foto  Instagram jpg
Paris Hilton jpg
Tiger Woods sursa  Shutterstock jpg
332377003 3394862050761175 2241624325860106195 n jpg
eveniment lux oameni petrecere jpg
Selena Gomez, Nicola Peltz, Brooklyn Beckham jpg
Mark jpg
01  coperta cf06 page 0001 jpg
James Bond jpg
George Clooney, Amal Clooney, Angelina Jolie sursa  Shutterstock jpg
Hobby jpg
Charlize Theron jpg
Brendan Fraser jpg
Gwyneth Paltrow sursa  Shutterstock jpg
Christina Aguilera și tatăl ei sursa  Shutterstock, Twitter jpg
Ce bijuterii ti se potrivesc in functie de semnul zodiacal Sursa foto shutterstock 1633092592 jpg
Kate Hudson1 sursa  Instagram jpg
Christie Brinkley 1 jpg
Hailey Bieber sursa  Instagram jpg
shutterstock 1277056432 jpg