Ce spune despre tine anotimpul tău preferat şi de ce sunt legate starea de spirit şi vremea?

1 shutterstock 1005731746 jpg jpeg

Se apropie prima zi de primăvară, Mărţişorul, dar starea ta de spirit este joasă. Răcirea vremii ar putea avea fi şi ea de vină. Temperatura şi perioada în care ai parte de lumină naturală pot juca un rol important în determinarea anotimpului pe care îl iubeşti cel mai mult, dar ar putea dezvălui mai multe despre personalitatea ta de bază.

Ai observat că-ţi place foarte mult o anumită perioadă a anului? Unii se simt minunat în zilele lungi şi calde de vară, iar alţii se bucură de zilele mai reci de toamnă sau abia aşteaptă zăpada din miezul iernii. Psihologia ar putea să explice preferinţele noastre sezoniere.

Există puţine cercetări despre psihologia preferinţelor sezoniere, dar cercetătorii au descoperit că schimbările sezoniere de temperatură şi lumină pot avea un impact asupra stărilor de spirit şi comportamentelor. Astfel, cei născuţi în lunile calde au mai multe şanse să experimenteze schimbări rapide de dispoziţie. Cei născuţi în lunile de iarnă pot fi mai puţin susceptibili de a fi irascibili.

Psihologii au recunoscut de mult influenţa puternică a anotimpurilor asupra stării de spirit. Lunile mai scurte de iarnă provoacă oamenii să experimenteze tulburări afective sezoniere, un tip de depresie. Cercetările au mai arătat că debutul primăverii poate duce temporar la o stare de spirit pozitivă, în funcţie de cât timp stă în aer liber o persoană.

De ce depinde starea de spirit de vreme?

Temperaturile scăzute ne-ar putea influenţa starea de spirit, dar cercetătorii au descoperit că vremea rece poate avea un efect şi asupra comportamentului. Se dovedeşte că temperaturile pot avea un impact subtil, dar profund, asupra judecăţilor pe care le facem despre alţi oameni. Un studiu din 2008 a constatat că, atunci când oamenii beau o băutură fierbinte, este mai probabil să-i vadă pe ceilalţi ca fiind mai calzi şi mai simpatici. Pe de altă parte, o băutură rece îi determină pe participanţi să-i perceapă pe ceilalţi ca fiind mai reci.

Citeşte şi: Răcirea bruscă a vremii ne îmbolnăveşte. Meteosensibilitatea nu este un moft

Lumina afectează starea de spirit

Lumina naturală are o influenţă semnificativă asupra stării de spirit. Zilele însorite te pot face să te simţi plin de energie, în timp ce acelea întunecate te pot face posomorât şi lipsit de inspiraţie. Lumina poate juca un rol în alegerea anotimpului preferat.

Ritmul circadian al corpului este influenţat de lumina soarelui. Scăderea luminii solare determină organismul să elibereze hormoni care declanşează perioade de letargie. Lipsa luminii solare în timpul lunilor de toamnă şi iarnă este legată de ceea ce este cunoscut sub numele de tulburare afectivă sezonieră. Persoanele care prezintă simptome ale acestei tulburări se pot simţi deprimate în zilele mai întunecate ale anului, dar şi obosite.

Ce dezvăluie sezonul tău preferat?

Primăvară

Dacă primăvara este anotimpul tău preferat, atunci s-ar putea să-ţi doreşti noi experienţe, iar sezonul de primăvară oferă tocmai ocazia de reînnoire de care ai nevoie după o iarnă rece.

Vară

În cazul în care vara este perioada ta favorită din an, această preferinţă ar putea însemna că eşti o persoană extrovertită, îţi place să ieşi cât mai mult şi să trăieşti un stil de viaţă activ. Lunile calde de vară sunt perfecte pentru a călători şi a te bucura de aer liber. Cei din jurul tău te descriu probabil ca fiind optimist, simpatic.

Citeşte şi: Vitamine esenţiale în sezonul rece. Aşa rămâi sănătos şi energic în anotimpurile cu temperaturi scăzute!

Toamna

Acest anotimp este, de asemenea, foarte bun pentru un nou început. Culorile portocalii vibrante şi vremea mai răcoroasă îţi satisfac dorinţa constantă de schimbare.

Iarnă

Lunile răcoroase ale iernii şi zăpada sunt pe placul tău? Anotimpul tău preferat ar putea însemna că tinzi să îţi place să stai mai mult în casă şi eşti introvertit. A îmbrăca un pulover cald şi a te cuibări pe canapea cu o băutură fierbinte pentru a scăpa de frig ar putea suna ca ideea ta de după-amiază ideală.

FOTO: ShutterstockRecente

Scene cu Robin Williams din Doamna Doubtfire care n au aparut niciodata Sursa foto captura YouTube  1 jpg
înmormântare regală, sicriul Reginei, siciu deschis Sursa foto  Instagram Royal Family jpg
Colaj familia regala, femei insarcinate, shutterstock jpg
Cara Delevingne jpg
Nadia Comaneci 4 ok GettyImages 1206897168 jpg
horoscopul toamnei shutterstock 1556244503 jpg
cimpoierul reginei Sursa foto  Instagram jpg
Torpedoul masinii jpg
ben affleck jennifer lopez infidelitate contract prenupțial Sursa Foto  Shutterstock jpg
printul charles si camilla parker bowles gettyimages 495794140 6 jpeg
Secretele dietei cu care Jamie Oliver a slabit usor  Sursa foto Shutterstock jpg
Ezra Miller ritualuri satanice Sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles atentat Sursă foto  Shutterstock jpg
Ce semnificație are inelul pe care regele Charles îl poartă, foto pinterest jpeg
Courteney Cox jpg
Regina înmormântare pălărie accesoriu jpg
Stranepotii reginei elisabeta jpeg
Marlyn Monroe si Frank Sinatra foto profimedia 0697582301 jpg
Se va schimba viaţa prinţului William şi a familiei sale  Sursa foto Instagram Kensingtonroyal jpg
omagiu adus reginei Elton John regina înmormântare Sursa foto  Shutterstock jpg