Ce vrăji se fac de Sfântul Andrei

1 60805 original jpg jpeg

În ultima zi a lunii noiembrie, creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului. Seara de dinaintea zilei sfinte este considerată a fi una prielnică pentru tot felul de vrăji şi farmece, cele mai multe ritualuri fiind dedicate atragerii iubirii.

Sărbătoarea Sfântului Andrei este cunoscută şi sub numele de „Ziua lupului“ sau „Noaptea strigoilor“,fiindcă spiritele rele se adună şi îşi fac de cap. Oamenii trebuie să fie cu băgare de seamă şi să nu lucreze,pentru că duhurile rele le-ar putea crea necazuri.

Fetele află dacă au noroc la măritiş

La miezul nopţii,fetele singure află dacă se căsătoresc sau nu în viitorul apropiat. Ritualul este simplu:mai întâi se toarnă într-un vas nouă ceşcuţe cu apă,apoi vasul se pune sub o icoană. A doua zi,se măsoară apa din vas folosind aceeaşi ceşcută. Dacă cea de-a noua nu mai poate fi umplută complet,şansele fetei sunt destul de mici,în timp ce apa rămasă pe fundul vasului sugerează contrariul. Alt vechi obicei constă în aruncarea peste umăr a unui pantof. Dacă la cădere vârful pantofului este orientat spre uşă înseamnă că fata îşi va pune pirostriile.

Păzitul usturoiului atrage norocul

Ritualul care presupune păzitul usturoiului se practică,din bătrâni,pentru atragerea norocului. Într-o casă de gospodari se strâng 10-12 fete,fiecare cu câte o pâine,trei căpăţâni de usturoi şi un fir de busuioc legate cu un fir roşu de o sticlă cu rachiu. Toate se pun pe o masă,într-un colţ al casei,şi se acoperă cu o broboadă roşie. Alături se aşază un sfeşnic cu o lumânare,ce se lasă să ardă până dimineaţa.

Lucrurile sunt păzite de două femei în vârstă,care se asigură că nu dispar şi că nu pune nimeni mâna pe ele. De seara până dimineaţa,fetele joacă hore împreună cu flăcăii. Dacă în tot acest timp nu se fură din usturoi,fetelor respective le va merge bine tot anul viitor.

Pentru alungarea forţelor malefice

Seara care precede ziua sfântă este încărcată cu energii negative care le pot face rău oamenilor. Credinţele populare spun că fiarele,mai ales lupii,vânează vitele celor care nu ţin sărbătoarea Sfântului Andrei,iar strigoii pricinuiesc neajunsuri celor vii. În multe zone ale ţării se practică diverse ritualuri magice menite să alunge spiritele rele. Pentru apărarea vitelor,se lipesc de coarnele lor cruci de ceară şi se înconjoară cu mac,se îngroapă drob de sare descântat în pragul uşii grajdului şi se pun lumânări aprinse în jurul casei. Strigoii sunt ţinuţi la distanţă dacă se mănâncă usturoi şi se ung cu el ferestrele,uşile,clanţele şi hornul pentru a nu lăsa duhurile rele să intre în casă.



Recente

Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg