Cea mai veche fabrică de bere din lume a fost găsită în 2018

1 83305 original jpg jpeg

Cercetătorii Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang şi Hao Zhao, de la Universitatea Stanford, spun că au găsit cea mai veche fabrică de bere din lume. Aceasta are reziduuri de bere de 13.000 de ani. Se află într-o peşteră preistorică lângă Haifa, Israel. Cea mai veche fabrică de bere din lume a fost găsită în 2018 şi se numeşte Raqefet. 

Descoperirea a fost făcută în timp ce studiau un loc de înmormântare pentru vânătorii-culegători semi-nomazi. Până acum se credea că fabricarea berii are o vechime de 5000 de ani. Dar descoperirile acestea ar putea da peste cap istoria reală a berii. Constatările sugerează că berea nu a fost un excedent la fabricarea pâinii, cum se credea.

Cercetătorii nu pot spune care a fost mai întâi. În ediţia din octombrie a Journal of Archaeological Science: Reports sugerează că berea a fost preparată pentru sărbătorile ritualice pentru a onora morţii.

"Aceasta reprezintă cea mai veche înregistrare a alcoolului produs de om în lume", a declarat Li Liu, profesor la Universitatea Stanford. Ea a mai spus că era în căutarea de indicii privind plante comestibile pe care oamenii din Natufian - care trăiau între perioadele Paleolitic şi Neolitic - le mâncau. În timpul căutărilor au descoperit urme de alcool pe bază de grâu şi orz.

image

Urmele analizate au fost găsite în mortare de piatră - adânci de până la 60 cm - sculptate în podeaua peşterii, utilizate pentru depozitarea, baterea şi gătitul diferitelor specii de plante, inclusiv ovăzul, leguminoasele şi a plantelor fibroase, cum ar fi inul.

Vechiul preparat, care a fost mai mult un terci de porridge sau de gulal, pare să fi fost destul de diferit de ceea ce ştim astăzi ca este berea. Echipa de cercetare a reusit sa recreeze vechiul produs pentru a-l compara cu reziduurile pe care le-au găsit.

image

Aceasta a implicat iniţial procesul de germinare a boabelor pentru a produce malţ, apoi încălzirea pastei şi fermentarea cu drojdii sălbatice, arată studiul. Vechea băutură a fost fermentată, dar probabil mai slabă decât berea modernă.

SursaRecente

Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg