Cel mai bogat atlet provine din Roma Antică. Câştiga mai mult decât Michael Jordan şi Cristiano Ronaldo împreună!

1 cal jpg jpeg

Lumea sportului învârte, în momentul de faţă, banii cu lopata datorită contratelor de milioane de euro pe care le semnează sportivii de valoare, a premiilor câştigate, sponsorizărilor substanţiale şi-a reclamelor bine remunerate în care apar aceştia.

Cristiano Ronaldo, de pildă, cel mai bun fotbalist din lume, a câştigat 93 de milioane de dolari numai în 2017, crescându-şi astfel averea totală la 725 de milioane de dolari. Conform celor de la Forbes, cel mai bine plătit atlet al tuturor timpurilor este Michael Jordan, care a strâns, în toată cariera lui sportivă, nu mai puţin de 1,85 miliarde de dolari. Însă publicaţia financiară trebuie să fi luat în seamă doar sportivii contemporani sau cei din vremuri destul de recente şi n-a căutat puţin mai departe în istorie...

Dacă îl întrebăm pe istoricul Peter T. Struck, el ne va spune că a existat odată un atlet care a reuşit să depăşească cu mult suma câştigată de michael Jordan şi Cristiano Ronaldo la un loc! Când? În Roma Antică. Cine este acest sportiv?

stanga
dreapta
2 cal1 jpg jpeg

Gaius Appuleius Diocles s-a născut în anul 104 AD şi, în cariera sa de 24 de ani, a strâns o avere. Ce sport practica? Era vizitiu. Iar suma câştigată este ştiută cu exactitate din simplul motiv că s-a ridicat în Roma, în 146 AD, un monument cu o inscripţie în care erau precizaţi toţi banii primiţi de Gaius. Comemorând retragerea din sportul violent, inscripţia îl descrie pe Diocles drept „campionul vizitiilor”.

La 42 de ani, când s-a pensionat, Gaius a rămas plăcut surprins de faptul că averea sa era de cinci ori mai mare decât cea a unui guvernator. Erau destui bani cât să poată fi achiziţionată o cantitate de grâu suficientă cât să poate fi hrănită toată populaţia din Roma vreme de un an.

Bun, bun, dar cât a câştigat vizitiul antic?

„După standardul de azi, echivalentul sumei respective se ridică la nici mai mult, nici mai puţin de 15 miliarde de dolari”, a declarat un profesor de la Universitatea din Pennsylvania.

Pentru a câştiga 15 miliarde de dolari, Diocles a participat la 4.257 de curse cu patru cai, dintre care a câştigat 1.462. S-a clasat al doilea în 1.438 de curse. Totuşi nu el a fost vizitiul cu cele mai multe victorii. Flavius Scorpas a câştigat 2.042 de curse, în timp ce Pompeius Musclosus a ieşit învingător în 3.559 de curse.

Ceea ce i-a crescut lui Diocles veniturile au fost alegerile bune pe care le făcea. În peste 1000 de curse concura cu alţi vizitii care excelau la asemenea sport, iar asemenea întreceri erau de top şi plătite substanţial mai mult decât celelalte.

Foto - ShutterstockRecente

nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg