Cele mai periculoase şi spectaculoase aeroporturi din lume. Pista unuia începe la doar 12 metri de o plajă

1 shutterstock 518541151 jpg jpeg

Cu toate că avioanele reprezintă unele dintre cele mai sigure mijloace de transport, mulţi pasageri au frică de zbor. Uneori, teama este justificată. Nu toţi avem ocazia să urcăm prea des la bordul unui avion care traversează un drum principal, deasupra unui vulcan sau la mică distanţă de o plajă populată.

Unele aeroporturi sunt construite în locuri mai mult decât provocatoare pentru piloţi. O călătorie care trece prin aceste locuri se pot transforma oricând într-o experienţă terifiantă. De la aterizarea pe piste de mică întindere, construite în munţi sau în locuri în care turbulenţele fac probleme piloţilor experţi, până la piste de mai puţin de o jumătate de kilometru, iată care sunt cele mai periculoase aeroporturi din lume, unde aterizările şi decolările necesită precizie şi atenţie maximă. Aeroportul Princess Juliana din insula Saint Martin Acest aeroport din Caraibe este renumit în întreaga lume pentru aterizările sale, datorită faptului că un capăt al pistei sale lungi de 2.300 m este extrem de apropiat de ţărm, la numai 12 metri de o plajă. Apropierea plajei Maho de pistă a făcut ca aeroportul să fie unul dintre cele mai preferate locuri din lume pentru o fotografie perfectă, deoarece avioanele par a fi la doar câţiva metri deasupra capului turiştilor, chiar înainte de aterizare, în timp ce decolarea creează rafale imense de vânt. Totuşi, nu este lipsit de pericol. În anul 2017, o femeie din Noua Zeelandă a murit din cauza rănilor provocate de o aeronavă care decola.  

Aeroportul Internaţional Gibraltar

stanga
dreapta
2 shutterstock 1271364679 jpg jpeg

Pista de pe aeroportul din Gibraltar traversează drumul principal în şi din teritoriul britanic de peste mări. De aceea, traficul trebuie închis de fiecare dată când aterizează sau pleacă un avion (vezi foto mai jos). Blocajele de trafic rezultate au condus la gândirea unui tunel care trece pe sub pistă, dar proiectul a fost afectat de întârzieri şi încă nu este finalizat. Cu toate acestea, trecerea autostrăzii nu constituie o problemă pentru piloţi. Turbulenţele puternice şi forfecarea vântului în jurul stâncilor din Gibraltar şi peste Golful Algeciras fac ca aterizările să fie provocatoare. Ocolirile sunt frecvente, mai ales iarna.

2 shutterstock 1271364679 jpg jpeg

Aeroportul Narsarsuaq din Groenlanda

Unul dintre cele două aeroporturi din Groenlanda care deservesc avioane mari, aeroportul Narsarsuaq este situat în fiordul Tunulliarfik, în sudul ţării. Piloţii trebuie să facă faţă vânturilor puternice, turbulenţelor severe şi forfecării vântului într-un peisaj montan chiar şi în cele mai calme zile ale anului, înainte de a vedea pista relativ scurtă de 1.823 de metri. În timp ce vântul puternic din fiorduri este o provocare majoră pentru piloţi, un vulcan din apropiere poate fi chiar mai periculos. Când erupe, norul său de cenuşă vulcanică conţine particule foarte mici de sticlă create prin topirea gheţii. Acestea pot deteriora motoarele aeronavelor.

Aeroportul Internaţional din Madeira, Portugalia

Cunoscut şi sub numele de Aeroportul Funchal şi construit în apropierea arhipelagului portughez Madeira din Oceanul Atlantic, acest aeroport este considerat unul dintre cele mai periculoase din lume datorită construcţiei sale spectaculoase. Pista originală avea o lungime de doar 1.600 m. De aceea, a fost extinsă la 2.781 m după un accident de avion petrecut în 1977. 164 de persoane au murit atunci când un Boeing 727 a căzut de pe pistă pe plaja de sub aceasta. Extensia pistei este susţinută de 180 de coloane parţial construite deasupra oceanului. Acestea trebuie să reziste la şocurile în timpul aterizărilor. Aeroportul este, de asemenea, periculos din cauza vânturilor puternice. Piloţii trebuie să urmeze o pregătire suplimentară pentru a ateriza pe acest aeroport.

Aeroportul Internaţional Paro din Bhutan

Paro este singurul aeroport internaţional din Bhutan. Micul aeroport este amplasat într-o vale adâncă şi înconjurat de vârfuri muntoase de până la 5.500 m altitudine. Vânturile puternice duc deseori la turbulenţe severe. Este considerat cel mai periculos aeroport din lume. Zborurile sunt permise numai în timpul zilei şi în condiţii meteorologice bune, în care piloţii au o vizibilitate mai bună. Doar un număr limitat de piloţi sunt autorizaţi să aterizeze la Paro.

FOTO: ShutterstockRecente

horoscop shutterstock 1913521300 jpg
vedete serioase jpg
J Lo jpg
Coperta CPF 11 jpeg
kardashian1 jpg
Festivalul Opera Copiilor OCC JPG
Bobby Brown si Whitney Houston jpg
luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg