Celebra „Poveste de Crăciun“, a lui Charles Dickens, scrisă în 6 săptămâni. Autorul avea nevoie disperată de bani

1 shutterstock 239399452 jpg jpeg

Nuvela „Poveste de Crăciun“, scrisă de Charles Dickens, este una dintre cele mai populare poveşti de Crăciun din lume şi una dintre cele mai cunoscute lucrări ale autorului britanic. Nimeni, nici chiar autorul, nu a bănuit succesul acestei opere. Adevărul este că a fost scrisă pentru că Dickens avea nevoie disperată de bani.

Nuvela s-a bucurat de o opularitate imensă atât în epocă, la vremea apariţiei, în 1843, cât şi mai târziu. Drept dovadă stau ecranizărle TV şi animaţiile realizate după „Poveste de Crăciun“, de la filmele mute la cele recente.

Când a publicat-o iniţial, în decembrie 1843, Dickens spera că lucrarea se va vinde bine şi că banii încasaţi vor rezolva unele dintre problemele financiare. Dar nu ar bănuit cât de populară va fi sau că va deveni o poveste clasică.

„Poveste de Crăciun“, care elogiază spiritul acestei sărbători, este povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân hapsân şi ursuz, ce îi priveşte cu ură pe toţi cei din jur. Într-o noapte de Ajun, el primeşte trei vizitatori fantomatici: Spiritul Crăciunului trecut, al Crăciunului de acum şi al Crăciunului viitor. Cele trei spirite îl poartă într-o călătorie uimitoare şi înfricoşătoare, în urma căreia Scrooge se transformă total.

Dickens a început să scrie povestea în octombrie 1843 şi era hotărât să o publice înainte de Crăciun. La acea vreme, cariera lui era în declin, iar situaţia financiară dezastruoasă. Ultimele sale cărţi se vânduseră foarte prost, iar editura voia să-i reducă salariul de la 200 la 150 de lire sterline pe lună. Dickens avea datorii şi avea o familie de întreţinut. Soţia sa era însărcinată cu al cincilea copil, iar tatăl său era în faliment.

Chiar sacă a scris povestea în principal din reţiuni financiare, Charles Dickens a vrut totuşi să tragă un semnal de alarmă la adresa societăţii victoriene şi a modului în care îi trata pe cei mai săraci şi neajutoraţi membri ai săi. Poate şi din acest motiv cartea a prins atât de bine la pblic.

În mai puţin de şase săptămâni, Dickens a terminat nuvela care avea 33.000 de cuvinte. Era ceva nou chair şi pentru el, deoarece la cărţile precedente lucrase luni, chiar ani.

Primul tiraj de 6.000 de exemplare, lansat pe 19 decembrie, s-a epuizat într-o săptămână. În pofida succesului, Dickens nu a reuşit să-şi rezolve problemele financiare. În loc de 1.000 de lire sterline, cât îi promisese editura, a primit doar 250 de lire sterline. Banii încasaţi din vânzări nu au fost suficienţi pentru a acoperi costurile de producţie, care au inclus o serie de modificări de ultimă oră, cerute insistent chiar de Dickens.

Ulterior, scriitorul a citit povestea în public de mai multe ori. Prima lectură publică a avut loc în 1853 şi a fost pentru un eveniment caritabil, dar Dickens a citit povestea şi în cadrul unor evenimente plătite. Între 1853 şi 1870 a oferit 127 de astfel de audiţii.

După ce a prticipat la unul dintre aceste evenimente, la Boston în ajunul Crăciunului din 1867, un om de afaceri a decis să-şi închidă fabrica de Crăciun. De asemenea, el a oferit tuturor angajaşilor săi câte un curcan asemenea personajului Scrooge.

FOTO ShutterstockRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg