Cosmonaut fără voie. Trista poveste a liliacului care a ajuns în spaţiu

1 racheta shutterstock 1420252922 jpg jpeg

În timp ce astronauţii umani sunt tot timpul în prim plan datorită misiunii lor speciale, animalele care ajung în spaţiu nu atrag la fel de multă atenţie. Deşi poate că ar merita...

În 1949, americanii au lansat primul manifer pe orbită – o maimuţă denumită Albert al II-lea. Space.com ne informează că, în 1957, ruşii au trimis-o pe căţeluşa Laika în spaţiu, ea devenind primul animal care a orbitat Pământul. Iar, în 1963, francezii a trimis-o la mare depărtare de Terra pe Felicette, o pisică simpatică foc. Din păcate, experienţa lor spaţială n-a fost deloc una fericită. Albert al II-lea a murit la aterizare, Laika şi-a dat ultima suflare în spaţiu, iar Felicette a supravieţuit doar pentru a fi eutanasiată, două luni mai târziu, pentru a i se studia creierul.

Toate aceste vietăţi au fost trimise în spaţiu în mod intenţionat, aşadar oamenii sunt perfect responsabili pentru soarta tragică pe care au avut-o animăluţele. Însă mai există şi cazul în care câte o vieţuitoare este trimisă în spaţiu din întâmplare. Asta s-a întâmplat pe 15 martie 2009 cu un liliac nevinovat...

Space.com susţine că liliacul cu pricina şi-a găsit sfârşitul în misiunea spaţială STS-119. Într-o duminică seara din luna martie a lui 2009, racheta Discovery se pregătea de lansare în Cape Canaveral, Florida, când cei care lucrează la NASA au observat un liliac atârnat de rezervolul cu combustibil al rachetei.

După cum susţin cei de la NASA, ei au sirene care să alerteze eventualele animale care s-ar afla în preajma rachetei înainte de lansare, aşadar faptul că acest liliac nu s-a speriat şi n-a plecat i-a uimit pe oficiali.  

Totuşi, NASA a decis să nu acţioneze în niciun fel. Asemenea incident s-a mai întâmplat şi-n anii ’90, în misiunile STS-72 şi STS-90, însă atunci liliecii ataşaţi de rachetă s-au speriat când nava a început să se zguduie în timpul lansării şi au zburat. S-au gândit că şi acum liliacul va face aleşi lucru. Însă n-a fost aşa.

Pe măsură ce Discovery se îndepărta de Pământ, liliacul se ţinea în continuare de rezervor. Când au fost analizate fotografiile şi filmuleţele cu racheta, specialiştii au ajuns la concluzia că liliacul avea cel mai probabil aripa stângă ruptă, lucru care l-a împiedicat să zboare. Din cauza rănii sale, bietul liliac şi-a găsit sfârşitul în spaţiu, departe de casa lui.  

Totuşi cum a murit liliacul? Cel mai probabil sufocat sau îngheţat. Sau mai există şi varianta susţină de Universe Today, în care animăluţul a căzut de pe rachetă, în timp ce aceasta trepida zdravăn, şi-a fost ars de flăcările de propulsare ale rachetei. Oricum micuţul liliac n-a avut deloc parte de un sfârşit liniştitor.

Totuşi KnowYourMeme evidenţiază un lucru înduioşător – după ce-a fost făcută publică povestea liliacului extraterestru, pe internet au început să apară numeroase opere de artă care să-l aibă în prim plan pe cel denumit "Space Bat" (n.r. Liliacul din spaţiu).

Foto - ShutterstockRecente

Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg