De ce sunt viorile Stradivarius atât de valoroase? Cea mai scumpă se ridică la 20 de milioane de dolari!

1 vioara shutterstock 57788665 jpg jpeg

Numele Stradivarius este sinonim cu o calitate superioară în ceea ce priveşte instrumentele muzicale, mai ales viorile. Mai mult de-atât, acest brand se mândreşte cu faptul că a creat cea mai scumpă vioară din lume, estimată la 20 de milioane de dolari. Totuşi ce este atât de special la un astfel de instrument şi de ce costă atât de mult?

În primul rând, contează felul de materiale folosite la crearea unei viori, apoi trebuie luat în seamă nivelul de măiestrie al celui care a realizat-o, priceperea acestuia şi, evident, sunetul pe care-l produce produsul final.

Istoria Stradivarius a început odată cu Antonio Stradivari, un lutier italian, adică meşteşugar specializat în construirea şi repararea instrumentelor muzicale cu coarde, care s-a născut în 1644. Nu se ştiu multe despre viaţa lui, doar că era vestit pentru dibăcia sa în crearea unor instrumente ca harpa, violoncelul, chitara şi viorile. 

După cum ne informează Muzeul Smithsonian, Stradivari avea un magazin în Cremona, Italia, unde a realizat instrumente muzicale până în ziua în care a murit, în 1737. De-a lungul vieţii sale, reuşise să creeze nu mai puţin de 1000 de instrumente, iar experţii sunt de părere că aproximativ 650 dintre ele au reuşit să supravieţuiască până-n ziua de astăzi.

Pe măsură ce au trecut anii, viorile Stradivarius şi-au crescut valoarea. Totuşi de ce au ajuns la asemenea preţuri astronomice?

În primul rând pentru că sunt instrumente rare, care n-au mai fost făcute după moartea lui Antonio Stradivari. Un alt motiv pentru care costă atât de mult este calitatea superioară pe care o au aceste viori, iar faptul că deţii o vioară Stradivarius denotă statutul superior pe care-l ai în industria muzicală. Cu alte cuvinte, cei care au intrat în posesia unui asemenea exemplar sunt privilegiaţi doar prin simplul fapt că deţin un obiect vechi de câteva sute de ani.

S-a ajuns să fie atât de valoroase, încât doi oameni au fost ucişi din cauza a patru astfel de exemplare autentice. Bernard Raymond von Bredow era un neamţ de 62 de ani care colecţiona violi rare şi care s-a mutat cu fiica sa, Lydia, în Paraguay, în 2019. Din păcate, amândoi şi-au găsit sfârşitul acolo în octombrie 2021. În urma anchetei efectuate de poliţie, s-a ajuns la concluzia că făptaşul căuta certificatele de autentificare ale instrumentelor deţinute de Bernard şi că, pentru a le obţine, a recurs chiar şi la tortură. 

În prezent, cea mai scumpă vioară Stradivarius se numeşte "Messiah" şi se află la Muzeul Ashmolean din Oxford, Marea Britanie. Stradivari a făcut instrumentul respectiv în 1716, în apogeul carierei sale, şi vioara este în continuare într-o stare foarte bună, având în vedere că a fost realizată pentru a fi colecţionată şi a stat mai tot timpul în cutia sa. Valoarea acesteia este de 20 de milioane de dolari.

Foto - ShutterstockRecente

luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg
Kate Middleton în verde OK Mag jpg
andreea mantea
profetie   shutterstock 430507258 jpg
minciuna   shutterstock 1929158141 jpg
kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg