De ce sunt viorile Stradivarius atât de valoroase? Cea mai scumpă se ridică la 20 de milioane de dolari!

1 vioara shutterstock 57788665 jpg jpeg

Numele Stradivarius este sinonim cu o calitate superioară în ceea ce priveşte instrumentele muzicale, mai ales viorile. Mai mult de-atât, acest brand se mândreşte cu faptul că a creat cea mai scumpă vioară din lume, estimată la 20 de milioane de dolari. Totuşi ce este atât de special la un astfel de instrument şi de ce costă atât de mult?

În primul rând, contează felul de materiale folosite la crearea unei viori, apoi trebuie luat în seamă nivelul de măiestrie al celui care a realizat-o, priceperea acestuia şi, evident, sunetul pe care-l produce produsul final.

Istoria Stradivarius a început odată cu Antonio Stradivari, un lutier italian, adică meşteşugar specializat în construirea şi repararea instrumentelor muzicale cu coarde, care s-a născut în 1644. Nu se ştiu multe despre viaţa lui, doar că era vestit pentru dibăcia sa în crearea unor instrumente ca harpa, violoncelul, chitara şi viorile. 

După cum ne informează Muzeul Smithsonian, Stradivari avea un magazin în Cremona, Italia, unde a realizat instrumente muzicale până în ziua în care a murit, în 1737. De-a lungul vieţii sale, reuşise să creeze nu mai puţin de 1000 de instrumente, iar experţii sunt de părere că aproximativ 650 dintre ele au reuşit să supravieţuiască până-n ziua de astăzi.

Pe măsură ce au trecut anii, viorile Stradivarius şi-au crescut valoarea. Totuşi de ce au ajuns la asemenea preţuri astronomice?

În primul rând pentru că sunt instrumente rare, care n-au mai fost făcute după moartea lui Antonio Stradivari. Un alt motiv pentru care costă atât de mult este calitatea superioară pe care o au aceste viori, iar faptul că deţii o vioară Stradivarius denotă statutul superior pe care-l ai în industria muzicală. Cu alte cuvinte, cei care au intrat în posesia unui asemenea exemplar sunt privilegiaţi doar prin simplul fapt că deţin un obiect vechi de câteva sute de ani.

S-a ajuns să fie atât de valoroase, încât doi oameni au fost ucişi din cauza a patru astfel de exemplare autentice. Bernard Raymond von Bredow era un neamţ de 62 de ani care colecţiona violi rare şi care s-a mutat cu fiica sa, Lydia, în Paraguay, în 2019. Din păcate, amândoi şi-au găsit sfârşitul acolo în octombrie 2021. În urma anchetei efectuate de poliţie, s-a ajuns la concluzia că făptaşul căuta certificatele de autentificare ale instrumentelor deţinute de Bernard şi că, pentru a le obţine, a recurs chiar şi la tortură. 

În prezent, cea mai scumpă vioară Stradivarius se numeşte "Messiah" şi se află la Muzeul Ashmolean din Oxford, Marea Britanie. Stradivari a făcut instrumentul respectiv în 1716, în apogeul carierei sale, şi vioara este în continuare într-o stare foarte bună, având în vedere că a fost realizată pentru a fi colecţionată şi a stat mai tot timpul în cutia sa. Valoarea acesteia este de 20 de milioane de dolari.

Foto - ShutterstockRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg