De la extratereştrii la Planeta X: cele mai fabuloase teorii ale conspiraţiei

1 shutterstock 1482713990 jpg jpeg

De la asasinarea preşedintelui american Keneddy la actuala pandemie de Covid-19, unele evenimente par atât de incredibile încât explicaţiile oferite de cercetători, de istorici, de academicieni sau de guverne nu par îndeajuns de satisfăcătoare. Astfel intră în scenă teoriile conspiraţioniste.

Deşi există şi teorii ale conspiraţiei care s-au dovedit a avea măcar un grăunte de adevăr, majoritatea sunt fabricaţii ale imaginaţiei. De obicei, la originea lor se află persoane care suferă de un dezechilibru psihic sau, mai rău, indivizi care au ceva de câştigat de pe urma manipulării maselor. Din fericire, majoritatea dintre noi nu văd altceva în teoriile conspiraţioniste decât "poveşti de adormit copiii". Iar cu cât sunt mai faimoase, cu atât sunt mai hilare.

Pământul e rotund, dar e plat

Este, probabil, cea mai veche teorie conspiraţionistă: Pământul este ca un disc plat, iar la marginea lui sunt munţi înalţi sau pereţi de gheaţă ca să nu cazi în neant. Această idee arhaică a fost respinsă de Aristotel în anul 330 î.H., însă a fost mai apoi încurajată de Biserica Creştină, care nu prea făcea casă bună cu ştiinţa.

Teoria s-a perpetuat, iar astăzi doar în Marea Britanie sunt 1,6 de oameni convişi că Pământul este plat. Ignorând imaginile prin satelit, fotografiile făcute în spaţiu şi orice alte dovezi ştiinţifice, adepţii teoriei susţin că NASA şi alte organizaţii guvernamentale manipulează omenirea în a crede că planeta noastră are forma unei sfere. În august 2018, au organizat prima lor conferinţă internaţională pe această temă.

Extratereştrii prăbuşiţi în New Mexico

În 1947, un obiect neidentificat s-a prăbuşit pe teritoriul SUA, lângă Roswell, New Mexico. Ştirea a dat naştere celei mai faimoase legende cu extratereştrii a tuturor timpurilor. Partea cea mai şocantă a fost că însăşi baza militară din Roswell a anunţat, într-un comunicat de presă, că a găsit rămăşiţele unui OZN prăbuşit în deşert.

A doua zi, însă, armata a retras comunicatul, declarând că, de fapt, a fost un balon cu aer cald aparţinând Forţelor Aeriene SUA care s-a prăbuşit. Dar, prea târziu! Comunicatul iniţial a stârnit imaginaţia multor americani, care s-au jurat că au văzut cu ochii lor cum a picat OZN-ul din cer. Unii au dus povestea mai departe, susţinând că extratereştrii care au supravieţuit impactului cu pământul au fost duşi în faimoasa bază militară Area-51, care a inspirat multe teorii ale conspiraţiei cu extratereştrii. Ba mai mult, au fost produse şi fotografii, ininteligibile de altfel, cum soldaţii americani duceau pe targă un extraterestru prăbuşit la Roswell şi transferat în Area-51.

Nibiru va distruge Pământul

Planeta X, zisă şi Nibiru, va distruge Pământul! Există mai multe variante ale acestei teorii conspiraţioniste, dar toate cu acelaşi deznodământ fatal pentru biata noastră planetă. Cei mai mulţi sunt de părere că Nibiru se va ciocni cu Terra pe care o va transforma în praf şi pulbere.

Controversata carte a lingvistului Zecharia Sitchin, "A 12-a planetă", publicată în 1976, a fost inspiraţia teoriei care acum a atins proporţii globale. În cartea ce se vrea ştiinţifică, Sitchin susţine că că o rasă de extratereştrii numită Anunnaki, care are referinţe biblice, au venit de pe Nibiru pe Pământ în căutare de aur şi alte metale preţioase. Această rasă superioară i-a anunţat pe pământeni că sfârşitul Terrei va avea loc într-o zi de 23.  De atunci, adepţii acestei teorii au vehiculat tot felul de dăţi apocaliptice. Ultima a fost 23 aprilie 2018.



Recente

lenjeria din dantelă jpg
Studiu jpg
Gisele Bündchen și copiii ei  jpg
femeie în roșu  foto   Shutterstock jpg
Emma Stone jpg
Cher jpg
Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg