FOTO Ceasul de 10.000 de ani al lui Jeff Bezos. Preţul orologiului care bate o dată la 1.000 de ani

1 bezos jpg jpeg

Cu cât mai bogat este omul, cu atât mai multe extravaganţe are, nu-i aşa? Acesta este şi cazul posesorului unui averi de peste 200 de miliarde de dolari, care pare că nu mai ştie ce să facă cu banii de s-a apucat să construiască un ceas absolut inedit într-un munte.

Ingineri pricepuţi şi constructori bine instruiţi de fondatorul Amazon s-au apucat să construiască un ceas imens în interiorul unui munte, în Texas, care va spune timpul pentru următorii 10.000 de ani. Investiţia multi-miliardarului american este colosală, însă şi satisfacţia acestuia este pe măsura efortului financiar depus.  Danny Hillis, un expert în calculatoare şi antreprenor plin de idei inovatoare, şi-a imaginat, pentru prima dată, acest ceas în 1986. În prezent, este profesor ocazional la MIT Media Lab şi construieşte supercalculatoare, roboţi sub formă de dinozauri, care sunt perfect autonomi, şi parcuri de distracţii Disney. Pe scurt, este tipul perfect pentru un asemenea proiect unic – un ceas imens construit chiar în munte! Totuşi cum ar funcţiona un astfel de orologiu şi, mai ales, care-i legătura acestuia cu al doilea cel mai bogat om de pe planetă? Hillis a lansat Fundaţia Long Now în 1996 tocmai pentru a avea sprijinul administrativ pentru a începe construcţia ceasului său, iar, în 1999, a apărut pe internet prima versiune a acestui proiect inedit. Revista Wired a detaliat, în 2011, despre ceasul de 10.000 de ani şi prietenia dintre Hillis şi Bezos: „Prin 2005, cei doi au luat lucrurile în serios şi au început să-şi facă planuri pentru construirea ceasului pe proprietatea lui Bezos” din muntele Sierra Diablo.

Jeff a explicat celor preocupaţi de asemenea subiect că ceasul este făcut pentru a aminti oamenilor că viitorul îndepărtat există şi va fi o realitate pentru generaţiile care vor veni. „Vizitarea ceasului va fi o experienţă în sine!”, ne avertizează site-ul acestuia. „Cel mai apropiat aeroport este la o distanţă de 7 ore de mers cu maşina, în plus trebuie să te caţeri pe munte pentru a-l putea vedea.”

Construcţia Ceasului de 10.000 de ani a început în 2018 şi n-a fost precizată o dată a încheierii lucrărilor. Nu va dura 10.000 de ani până să fie gata, însă nici nu există un termen limită al construcţiei acestui ceas.

Ceasul este creat pentru a ticăi o singură dată pe an şi pentru a bate o singură dată la 1.000 de ani. Experţii cu care a început Bezos proiectul s-au chinuit să facă loc orologiului în interiorul unui munte. Ceasul are o înălţime de 152m şi este în totalitate mecanic.

Totuşi cum îşi închipuie cineva că Ceasul va rezista 10.000 de ani?

Ceasul estre confecţionat din materiale durabile, dar nu neapărat scumpe, pentru a asigura longevitatea lui şi a-l proteja de posibilii jefuitori. Este construit la o adâncime de peste 150m într-un munte texan, ca să fie protejat de orice cataclism de la suprafaţa pământului şi de orice dezastru natural s-au putea abate, în următorii ani, în acea zonă.

Ceasul nu va ticăi tocmai pentru a încetini procesul lui de degradare, ca să nu se rişte stricarea unor componente ale lui. Este, de asemenea, protejat şi de cutremure. 

Scopul acestui ceas este să ne amintească de mortalitatea noastră şi de faptul că trebuie să ne ştim locul în istorie şi-n lume. Cu sigurnaţă că Amazon.com nu va rezista 10.000 de ani, nici măcar piramidele nu au asemenea trecut îndelungat. Niciun imperiu din istorie nu a rezistat atât de mult. În acest context, Ceasul reprezintă un gest îndrăzneţ de a puncta că omenirea există pentru a transmite urmaşilor ei că trebuie să ne ştim cu toţii menirea noastră, locul nostru pe acest pământ.

Jeff Bezos, care este principalul sponsor al proiectului şi al fundaţiei lui Dany Hillis, a investit deja 42 de milioane de dolari în acest ceas, care ar trebui să dăinuie 10.000 de ani. Puţin? Mult? Numai multi-miliardarul ştie dacă a meritat investiţia!

Dă click mai jos pentru a urmări construcţia ceasului de 10.000 de ani!

https://www.instagram.com/p/Bfa9ZfkhTiJ/

Foto - Shutterstock, Instagram Jeff Bezos, Facebook Long Now FoundationRecente

prenume bebelus jpg
Ivanka Trump, Donald Trump sursa  Shutterstock jpg
Ce averi au celebritățile de la Hollywood jpg
actrița Jessica Alba sursa  Shutterstock jpg
Click jpeg
1 printul william shutterstock 1288925734 jpg jpeg
kim kardashian jpg
Olivia Newton John, ultimul mesaj sursa  Shutterstock jpg
Brendan Fraser jpeg
Chandler Bing jpeg
Ajungem MARI Suflet fragil, caut o inimă mare (1) png
Regina Elisabeta a II a jpg
Jennifer Lopez si Jennifer Garner jpg
Hugh Jackman și soția foto  Shutterstock jpg
brad de Crăciun sursa  Shutterstock jpg
ok Razvan Popescu (2) jpg
Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg