Istoria mouse-ului. Cum arăta primul dispozitiv: era făcut din lemn şi avea roţi

2 shutterstock 63099274 jpg jpeg

Pentru mulţi dintre noi, mouse-ul este o prelungire a mâinii fără de care nu am putea folosi calculatorul. Acest mic device care face legătura între noi şi lumea întreagă are o istorie de peste jumătate de secol, iar primele dspozitive erau departe de ceea ce ştim astăzi despre ele.

Când computerele erau la început, era incredibil de dificil să operezi unul, să navighezi pe el. Cercetătorii visau la diverse metode de operare a acestora, inclusiv un dispozitiv care ar fi fost montat pe capul utilizatorilor. Din fericire, un cercetător genial de la Institutul de Cercetare Stanford (SUA), instituţie care a dat lumii unele dintre cele mai mari nume din Sillicon Valley, a inventat mouse-ul.

Dispozitivul a apărut la începutul anilor 1960, iar Douglas Engelbart, cercetător la SRI (Stanford Rsearch Intitute), explora astfel, la vremea respectivă, interacţiunile dintre oameni şi computere.

stanga
dreapta
1 profimedia 0165766018 jpg jpeg

Englebart s-a născut în Portland, Oregon, în 1925 şi a activat în Marina Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca tehnician radar. Apoi a primit o diplomă de licenţă în inginerie electrică, în 1948, urmată de un doctorat în acelaşi domeniu, şapte ani mai târziu.

Obiectivul său a fost să creeze o modalitate prin care utilizatorii de computere să împărtăşească cu uşurinţă informaţii şi să colaboreze simultan pe acestea pentru a fi cu adevărat conectaţi - şi descoperirea sa a venit în timp ce lucra la Stanford Research Institute din California.

Bill English, pe atunci inginer-şef la SRI, a construit prototipul mouse-ului în 1964. Dispozitivul era incredibil de simplu, constând dintr-o placă de circuit, un corp greu de lemn şi o pereche de roţi (foto Galerie).

O singură roată sau o pereche de roţi a fost folosită pentru a traduce mişcarea mouse-ului în mişcarea cursorului pe ecran.

Engelbart a fost inventatorul brevetului de bază pentru ceea ce se numea atunci „Indicatorul de poziţie X-Y pentru un sistem de afişare“. Brevetul a fost depus în 1967 şi eliberat în 1970. Curând au urmat modelele cu mai multe butoane.

SRI a licenţiat tehnologia mouse-ului computerului către Apple, Xerox şi alte companii. Device-ul a devenit disponibil pentru a fi comercializat în 1984, cu trei ani înainte de expirarea brevetului.

FOTO Shutterstock, ProfimediaRecente

kim kardashian fata jpg
aursiargintaec@clickpentrufemei ro jpg
ZM RO elderflower Advertorial 900x500px LO 01 1 jpg
Vedete jpg
Angelina Jolie si copiii jpg
Hamlet jpg
horoscopul verii shutterstock 2146570531 jpg
Estee Lauder profimedia 0101843304 jpg
vis   cuplu   heart g2606d5f48 1280 jpg
Nicole Kidman si Tom Cruise jpg
Mark Twain jpg
foto vladimir putin jpg
Vedete  jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
vedete jpg
Brad Pitt jpg
Patricia Taylor si Keanu Reeves   shutterstock 95848498   crop png
Vedete jpg
eurovision shutterstock 2148569303 jpg
Chris Rock shutterstock 68551117 jpg