Istorii de sub umbrelă

1 77690 original jpg jpeg

Şi dacă plouă azi, că doar e toamnă, iar frunzele se aruncă-n vals cu picuri mari şi reci? Te poţi ascunde sub umbrelă, cu zâmbetul pe faţă ca să mergi!

Povestea umbrelei începe undeva unde era soare, în urmă cu peste 4.000 de ani: în Egip, în Grecia, dar şi în China. La început, umbrela nu avea forma de astăzi. Semăna, mai degrabă, cu un evantai mult mai mare susţinut de un mâner. A fost considerată apanajul capetelor princiare, fiind folosită şi în ritualurile religioase. De-a lungul timpului, umbrela a căpătat mai multe întrebuinţări, astăzi devenind un simplu accesoriu, pe care-l poţi folosi, fie în zilele cu ploaie, fie în cele cu soare puternic.

Istorie şi distincţie

Primele umbrele nu aveau nici o legătură cu ploaia. Erau simboluri ale poziţiei sociale şi ale prestigiului. Cuvântul românesc umbrelă vine din latinescul „umbra“, care înseamnă „umbră“. Egiptenii le confecţionau din frunze de palmier sau din pene colorate. La greci, umbrelele erau un accesoriu nelipsit din dotarea femeilor de rang înalt. De asemenea, erau utilizate în ritualurile religioase, desfăşurate în cinstea zeului Dionis. De la greci, obiceiul s-a răspândit şi la romani. Dar chinezii au fost primii, în secolul al IV-lea, care s-au gândit să facă umbrelele impermeabile, ungând hârtia cu ceară sau cu lac. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, umbrela a fost reinventată de italieni, care au denumit obiectele „umbrellaces“. Acestea erau confecţionate din piele şi aveau formă asemănătoare cu cea a unui baldachin – acoperământ decorativ, împodobit cu perdele.

Englezii, naşii umbrelei moderne

Umbrela cum este cunoscută astăzi a fost scoasă în lume de către englezi. Se spune că Jonas Hanway a fost primul bărbat care a avut curajul să poarte o umbrelă în public, pe străzile Londrei. Umbrela de ploaie cântărea în jur de 18 kg şi era un accesoriu masculin obligatoriu al gentlemanului londonez. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, un protejat al Majestăţii Sale, regina Victoria, Samuel Fox, a inventat cadrul din oţel pentru umbrelă: uşor, dar rezistent. Vechile pânze groase, impregnate cu ulei, au fost înlocuite cu ţesături mai uşoare, precum mătasea, bumbacul şi inul, acoperite cu un strat de ceară de albine. Astfel s-a născut umbrela modernă.

Accesoriu nelipsit toamna

Tehnologia modernă a adus pe piaţă modele de umbrele mai bune, mai atractive şi mai ingenioase, cum ar fi modelul pliant, cu coadă telescopică, iar în locul ţesăturilor s-a introdus nailonul, poliesterul sau materialele impermeabile.

O companie britanică a reuşit să confecţioneze umbrela de tip cască, care poate rezista şi la vânturi de 60-70 de km/h. Inspirată de forma căştilor de motociclist, ea poate fi folosită şi pentru a te proteja de razele soarelui.

Designerii din Taiwan au confecţionat o umbrelă neobişnuită, în care, în loc de spiţe, se întinde o sârmă specială, care permite să aranjezi umbrela în aşa fel încât să ajungă la dimensiunea unui disc.

Transparente, cu spiţe colorate sau cu volane, umbrelele sunt un accesoriu de nelipsit în zilele de toamnă şi le poţi adapta la orice ţinută. O umbrelă cu imprimeuri colorate îţi va înveseli ziua, iar ploaia nu îţi va influenţa starea.

Nubrella – „pălărie“ de ploaie

„Nubrella“ sau umbrela „hands - free“ te protejează  de ploile torenţiale, de ninsoare, de soare şi poate fi folosită şi ca protecţie pentru biciclişti. Este fabricată din nylon impermeabil, tije din aliaj de aluminiu şi o parte frontală din plastic transparent, materialele mai rezistente decât cele pentru o umbrelă obişnuită. Nubrella are forma unui semi-globuleţ invizibil şi se poziţionează pe umeri, ca să ai mereu mâinile libere. Aspectul aerodinamic îi permite să nu fie îndoită de vântul puternic, cum se întâmplă cu clasicele umbrele cu spiţe. Chiar dacă arată bizar, acest tip de umbrelă s-a dovedit a fi foarte practic.



Recente

Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg