Istoria umbrelei: de la parasol la cea de buzunar

1 74223 original jpg jpeg

E un accesoriu indispensabil în zilele cu ploaie, iar vara ne adăposteşte de soarele dogoritor. Umbrela are o istorie îndelungată, şi a trecut prin multe transformări până să ajungă la forma sa actuală.

Intro

Cuvântul umbrelă provine din latină-„umbra“,adică umbră. Nu se cunoaşte cu exactitate când au apărut primele umbrele,însă au fost descoperite mai multe desene şi sculpturi vechi de mai bine de 4000 de ani care îi confirmă existenţa în Egipt,Grecia sau China. Umbrela se găsea sub diferite forme,în special de evantai,fiind alcăuită din frunze de palmier sau pene colorate fixate pe un mâner lung. Era un accesoriu nelipsit din dotarea grecoaicelor de rang înalt,fiind utilizată şi în ritualurile religioase.

Primele modele

Se pare că grecoaicele au fost primele femei care foloseau umbrele,la ceremoniile închinate zeilor. Poeţii romani au făcut referire la ele,fiindcă erau folosite doar de cei cu statut social ridicat. Existau servitori care aveau doar sarcina de a ţine umbrela deasupra creştetului stăpânului. În acele vremuri,era la modă tenul alb,neatins de soare,iar accesoriul era indispensabil pentru a apăra pielea de razele nemiloase ale soarelui. În secolul XI î.Hr,chinezii au confecţionat primele umbrele din mătase impermeabilă,menite să protejeze membrii casei regale de intemperii.

Umbrela caştigă popularitate

În secolul al XVII-lea,franţuzoaicele a popularizat umbrelele. În Anglia nu au fost pomenite decât după perioada Restauraţiei (reîntoarcerea monarhiei Stuart după prima revoluţie engleză):acest accesoriu era ca fiind frivol,fiindcă împiedica ploaia trimisă de Dumnezeu să îl ude pe muritorul de rând. Ecaterina de Braganza,de origine portugheză,soţia regelui Carol al II-lea al Angliei,este cea care ar fi adus umbrela în ţară,după căsătoria cu acesta. Obiceiul ei,de a se apăra de oare cu un mic parasol (umbrelă se soare),purtat permanent pe umăr,a fost imitat de toate doamnele de la Curte. Tot acum este perioada în care este reinventată şi de italieni,care au denumit-o „umbrellaces“:avea o formă asemanătoare cu cea a unui baldachin şi,la umbra ei,se puteau răcori mai multe persoane.

Spiţele de metal înlocuiesc balenele

În secolul al XIX-lea,britanicul Samuel Fox este cel care inventeazăumbrela modernă,cu spiţe de metal – numită mult timp umbrela Fox-,acesta având afaceri în domeniul vestimentar. Ideea i-a venit,se pare,în timp ce căuta o soluţie pentru a utliza surplusul de suporturi folosite pentru corsetele şi crinolinele purtate de femei la acea vreme. Până la el,spiţele multutilizatului accesoriu erau produse din fanoane de balenă-lamelele cornoase fixate,în mod natural,de maxilarul superior al acestui mamier marin. Mai târziu,între cele două războaie mondiale,era la modă ca un gentelmen să poarte permanent o umbrelă,din mătase sau bumbac,atunci când ieşea la plimbare.

Accesorii moderne

Mânerele umbrelelor moderne au fost la inceput confecţionate dintr-un lemn dur,precum abanosul,însă preţurile de producţie erau destul de ridicate,astfel încât au început să fie folosite şi alte materiale. În 1928 Hans Haupt a fost cel care a inventat umbrela de buzunar,care s-a bucurat imediat de succes. În 1947 a apărut prima umbrelă transparentă,fabricată din nylon,urmată apoi de cea cu braţ telescopic. Poate cea mai notabilă invenţie a fost sistemul pliabil,introdus în 1969 de către americanul Bradford Phillips. Majoritatea umbrelelor sunt astăzi produse în China:din portul Songxia pleacă anual 350 de milioane de umbrele,în întreaga lume. Recent,tijele umbrelelor sunt făcute din aluminiu şi chiar fibră de sticlă,pânza este îmbrăcată cu teflon,iar forma lor este proiectată special pentru a rezista cât mai bine rafalelor de vânt.

Ştiai că?...

...Scriitorul englez Jonas Hanway,a fost primul bărbat care a ieşit pe stradă cu o umbrelă,păstrându-şi obiceiul timp de 30 de ani? El a dorit să schimbe concepţia oamenilor de la acea vreme,care considerau aceste obiecte strict feminine,popularizând obiceiul şi printre bărbaţi.

…la ora actuală,cea mai mare umbrelă se află în provincia Jiangxi,din China? Parasolul,cu diametru de 23 m şi înalt de 14,4 m,a fost ridicat special pentru a intra în Cartea Recordurilor şi a fost amplasat deasupra unei autostrăzi în spirală.



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg