Lucruri făcute pentru ultima dată. Când s-a lansat ultimul film pe casetă VHS?

1 caseta vhs jpg jpeg

Un lucru este cert – ceea ce astăzi poate fi inovator, într-o zi se poate demoda. Anii trec, iar lucrurile evoluează. Asta s-a întâmplat şi cu multe invenţii, care şi-au găsit sfârşitul într-o zi.

Identificarea momentului exact în care un lucru important al omenirii a fost scos din uz poate fi utilă pentru a înţelege când şi de ce a luat sfârşit un fenomen istoric. Istoria este plină de multe evenimente fascinante, precum: ultima telegramă trimisă, ultimul film lansat pe casetă VHS sau ultimul moment în care a fost folosită ghilotina. Iată când au avut loc aceste momente importante!

Ultima persoană care a fost executată cu ghilotina

Ghilotina îşi are originile în Evul Mediu şi reprezintă o metodă de execuţie, „barbară‟. Ghilotina avea un mecanism prevăzut cu un cuţit masiv, mobil, care aluneca ghidat, pentru a decapita rapid condamnatul la moarte.

Acest instrument a fost folosit până pe data de 10 septembrie 1977. Mai exact, lama ultimei ghilotine a căzut pe gâtul unui criminal, un imigrant tunisian care locuia în Franţa, condamnat pentru că şi-a ucis iubita.

Când a fost trimisă ultima telegramă din lume?

Înainte de apariţia telefoanelor şi a Internetului, telegrama reprezenta principala formă de comunicare la distanţă. În anul 1985, erau transmise 60 de milioane de telegrame, între 45.000 de oficii poştale. Pentru că telegramele nu au mai putut concura cu mesajele-text, acest serviciu de comunicare a fost scos din uz.

Ultima telegramă din lume a fost trimisă pe data de 14 iulie 2013, în India. Numele destinatarului este Rahul Gandhi, însă conţinutul telegramei nu a fost dezvăluit.

Ultimul vorbitor nativ de limbă Manx

Limba Manx, cunoscută şi sub numele de Manx Galic, este o limbă goidelică vorbită în Insula Man (situată în Marea Irlandei, între Irlanda şi Anglia). Limba Manx este descendentă a limbii irlandeze vechi.

Ultimul vorbitor nativ a fost Edward Ned Maddrell, un rezident al Insulei Man. El s-a născut în anul 1878, a lucrat ca pescar în cea mai mare parte a vieţii sale şi a murit în anul 1974.

Există înregistrări cu Edward Manddrell vorbind această limbă şi s-au făcut eforturi pentru a-i fi traduse cuvintele spuse.

Când a fost lansat ultimul film pe casetă VHS? 

Când s-au inventat, casetele VHS au dominat piaţa filmelor, însă evoluţia tehnologiei DVD, de la sfârşitul anilor 1990, a dus la o schimbare a pieţei. În anul 2003 vânzările de DVD-uri au depăşit vânzările de casete VHS, lucru care, ulterior, a dus la scoaterea din uz a benzilor.

Anul 2006 a marcat ultimul moment în care un film de nume mare, realizat la Hollywood, a fost lansat pe casetă tip VHS. Filmul „A History of Violence‟, realizat de David Cronenberg şi cu Viggo Mortensen în rol principal, a fost lansat în cinematografe în 2005 şi pe DVD şi casetă VHS, în anul următor.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg