Mesajul ascuns din „Winnie the Pooh”: toate personajele din desenul animat reprezintă boli mintale

1 screenshot 2021 06 24 at 09 15 19 the many adventures of winnie the pooh 1977 png png

Cu ajutorul cărţilor, al jucăriilor sau al desenelor animate, generaţii întregi de copii au crescut cu „Winnie the Pooh” sau, mai pe româneşte, cu Ursuleţul Pooh, şi prietenii lui. Fiecare personaj din îndrăgitul desen animat este diferit, dar plin de farmec. Însă există oare un mesaj ascuns în conturarea fiecărui personaj? Nu puţine voci susţin că personajele au fost realizate în aşa fel, încât să-i înveţe pe copii despre bolile mintale.

 Nu e un lucru nemaiîntâlnit să aflăm despre boli mintale din cărţile de copii, însă, de cele mai multe ori, nu s-au expus informaţiile respective într-un mod evident şi asumat. Au existat, aproape de fiecare dată, interpretări subtile, mesaje ascunse, care să ne dea de gândit. Iar „Winnie the Pooh” nu este o excepţie.

Faimosul desen animat e plin de metafore, peronalităţi şi stări sau chiar tulburări cu care multă lume se poate identifica. Nu ştim dacă asta a fost intenţia autorului cărţii, a lui AA Milne, sau a celor de la Disney, care au transformat cartea într-un desen animat de succes pe plan internaţional, însă nici nu contează aşa mult. Important e că cei mici au ce învăţa din aventurile şi reacţiile personajelor din „Winnie the Pooh”.

Ursuleţul Pooh se luptă cu ADHD

Nu de puţine ori l-am văzut pe simpaticul Pooh complet debusolat, dezorientat, oferind replici la nimereală şi uitând tot felul de lucruri. Celor mici li se pare simpatic foc şi aşa şi este, însă un ochi de adult poate depista motivul exact al felului său de-a fi – ADHD-ul, adică deficitul de atenţie.

Porcuşorului i-ar trebui un calmant

Bietul porcuşor! Îşi trăieşte viaţa într-o anxietate continuă. Tot ceea ce se întâmplă sau se poate întâmpla este un semnal de alarmă teribil pentru el. Mişcările bruşte şi zgomotele făcute, de pildă, de Tigru, îl sperie pe Porcuşor şi-l fac să fugă şi să se ascundă de frică. El preferă calmul în lumea lui plină de anxietăţi.

Roo pare că are autism

Cangurul este superprotejat de mama lui, Kanga, şi, în ciuda sfaturilor ei constante şi ale avertismentelor cu privire la siguranţa lui, Roo ignoră adesea ce se întâmplă în jurul lui şi ajunge să se pună singur în pericol. Alte dăţi, micuţul cangur stă în marsupiul mamei şi nu este deloc interesat de ceea ce se întâmplă afară. Aceste două extreme îl plasează în spectrul autismului.

Tigrul e hiperactiv

E un caz clar de ADHD, nu poate sta locului nicio secundă, devine hiperactiv când, de fapt, ar trebui să caute liniştea şi odihna. Nu-şi poate controla pornirile, sare întruna şi presupune că toată lumea vrea să se implice în ceea ce face el.

Eeyore, deprimat complet

E probabil cel mai trist personaj de desene animate creat vreodată. Chiar şi atunci când i se întâmplă lucruri bune, găseşte el o latură negativă pe care să o evidenţieze. Nu face niciun efort ca să iasă din starea lui deprimantă, ci chiar pare că-i place să se adâncească în tristeţea lui constantă.

Kanga e anxioasă

Ea are toate motivele să fie anxioasă, fiind o mamă singură într-o societate tradiţională. Îşi face griji cu privire la fiul ei Roo şi din cauza modului în care trebuie să aibă singură grijă de copilul ei, fără ajutorul niciunui partener. N-ar fi nicio surpriză să descoperim, într-o eventuală urmare a poveştii, că Roo devine infractor la maturitate, nu-i aşa?

Iepuraşul superorganizat

Trebuie să fie totul bine pus la punct în jurul lui, altfel se apucă de calculat, renumărat şi aranjat totul, spre disperarea prietenilor lui. Este un caz clar de tulburare obsesiv-compulsivă sau OCD, cum zic americanii.

Băieţelul Robin să semne de schizofrenie

Este singurul om din poveste. De fapt, întreaga lume a lui Pooh este doar fructul imaginaţiei lui. Băieţelul are o imaginaţie debordantă, lucru care ne duce cu gândul la schizofrenie. Contrar părerii generale, cei care suferă de schizofrenie nu aud şi văd lucruri care nu există în realitate. Ei, pur şi simplu, sunt rupţi de realitate. Iar Robin şi-a creat lumea lui, plină cu prieteni imaginari.

Bufniţa dislexică

Aţi observat cum toate pancardele din poveste sunt scrise cu litere lipsă sau inversate? Ei bine, sunt toate scrise de Buha, ea fiind singura care ştie să scrie şi să citească. Ştim cu toţii că bufniţa este inteligentă şi educată, însă asta n-are nimic de-a face cu faptul că este şi dislexică.

Foto - The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)Recente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg