Misterul dispariţiei lui Nefertiti, regina puternică a Egiptului Antic – Sinucidere sau deghizare în faraon?

1 shutterstock 1557329213 jpg jpeg

A condus Egiptul din vechime cu o putere fără precedent, apoi regina Nefertiti a dispărut în mod misterios din evidenţa istorică, undeva în jurul anului 1336 î.e.n. Unii cred că Nefertiti i-a luat în secret locul soţului ei, ca faraon, după ce acesta a murit.

Este imposibil să nu asociezi numele ei cu celebrul bust, probabil una dintre cele mai iconice şi copiate opere de artă din vremuri străvechi, iar motivele de apreciere sunt numeroase şi întemeiate. Bustul lui Nefertiti a fost descoperit în anul 1912, în Amarna, Egipt, de arheologul german pe nume Ludwig Borchardt.

3 shutterstock 63244900 jpg jpeg

Regina a condus egiptenii din trecutul îndepărtat într-o perioadă cu revoltă culturală importantă. Împreună cu soţul său, faraonul Akhenaton, Nefertiti a pus focusul mulţimii pe interesele politice şi religioase ale vremii.

Însă în cel de-al 12-lea an de domnie al soţui ei, Nefertiti a dispărut brusc din evidenţa istorică.

Cine a fost Nefertiti?

Se ştiu puţine despre originile ei, dar se crede că Nefertiti s-a născut în jurul anului 1370 î.e.n. şi a fost probabil crescută în oraşul Akhmim, ca fiică sau nepoată a unui oficial pe nume Ay; un consilier de vârf, care a devenit ulterior faraon, când regele Tutankhamun a murit, mai târziu, în 1323 î.Hr. Cu toate acestea, unii istorici afirmă că Nefertiti a fost, de fapt, o prinţesă născută în Regatul Mittani din nordul Siriei. Era obişnuit ca vechii egipteni să prefere un zeu în detrimentul altuia, iar despre Nefertiti se spunea că îl favoriza pe zeul egipten al soarelui, Aten.

Indiferent de originile ei, Nefertiti s-a căsătorit cu Amenhotep al IV-lea, fiul lui Amenhotep al III-lea, pe când avea 15 ani. Amenhotep al III-lea, cunoscut şi sub numele de Amenhotep Magnificul, a fost al nouălea faraon al dinastiei a XVIII-a, dinastie care devenise una destul de puternică, bogată şi prestigioasă. Când au urcat pe tron, în Teba, în jurul anului 1353 î.Hr., Amenhotep al IV-lea şi Nefertiti au început să facă schimbări majore în societatea egipteană. El a interzis practicile religioase din Egipt, a închis templele şi a diminuat puterea din cultul lui Amon, în favoarea zeului preferat al lui şi al lui Nefertiti, Aten.

2 shutterstock 1523877854 jpg jpeg

Egiptologul James Allen a observat că Amenhotep s-a implicat şi în înlocuirea pluralului „zei” cu singularul „zeu”. Istoricii cred că această schimbare a însemnat dorinţa sa ca el şi Nefertiti să preia puterea.  

Apoi, în al cincilea an de domnie, Amenhotep al IV-lea şi-a schimbat numele în Akhenaton, care se traduce prin „Spiritul viu al Atenului”.

Nefertiti şi-a extins numele în „Neferneferuaten”, care a fost tradus prin „Frumoase sunt frumuseţile lui Aten, a venit o femeie frumoasă”.

Cuplul a mutat apoi capitoliul spre nord, mai aproape de soare, în Amarna. Ambii au guvernat cu o putere fără precedent, încât se crede chiar că, după moartea soţului, Nefertiti i-a luat locul şi nimeni nu a bănuit nimic.

Dispariţia reginei, învăluită şi astăzi în mister

4 shutterstock 707341171 jpg jpeg

După 12 ani de conducere a Egiptului împreună cu soţul ei, regina Nefertiti a dispărut fără urmă. Până în prezent, nu există un consens între istorici cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu ea, deşi cei mai mulţi savanţi au ajuns la concluzia că ea a murit pur şi simplu.

O teorie mai tentantă, împărtăşită de alţi experţi, este aceea că Nefertiti a păcălit mulţimea îmbrăcând haine de bărbat. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce Akhenaton a schimbat statutul reginei şi i-a oferit putere egală cu cea a faraonului, însă pentru acest lucru nu există dovezi clare.

O altă teză propune că Nefertiti a fost alungată din Egipt, când venerarea lui Amen-Ra a fost reintrodusă după domnia lui Akhenaton. Totuşi, o altă grupare de cercetători sugerează că Nefertiti a condus ca faraon, singură. Aceşti istorici susţin că Akhenaton a murit şi că succesorul său, faraonul Smenkhkare, era, de fapt, Nefertiti deghizat.

Mai sunt şi cercetători care cred că Akhenaton a alungat-o pe Nefertiti, deoarece era incapabilă să aducă pe lume un moştenitor de sex masculin, iar alţii cred că Nefertiti s-a sinucis, când fiica Mekitaten a murit în timpul naşterii, la vârsta de 13 ani.

Din păcate, nu sunt dovezi solide care să susţină niciuna dintre aceste ipoteze.

@shutterstockRecente

michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg