Napoleon, în pericol de-a fi ucis de nişte iepuri. Totul despre „Bătălia iepurilor‟ din 1807

1 napoleon jpg jpeg

Cine s-ar fi gândit că liderul francez Napoleon Bonaparte, care avea sub stăpânire aproape întreaga Europă la începutul secolului al IXX-lea, era cât pe ce să-şi găsească sfârşitul în cel mai ridicol mod cu putinţă – ucis de nişte iepuri?!

Împăratul francez a dus o viaţă de lider adevărat. Provenit dintr-o familie bogată, a urmat o şcoală militară franceză de prestigiu, iar, la numai 24 de ani, a fost promovat ca brigadier general. I-a scos pe austrieci din Italia, în calitate de comandat al armatei franceze, după s-a dus la Paris, în 1799, pentru a forma Consulatul, un nou guvern francez.

Ca şef al statului, a creat Codul Napoleonic, care prevedea, printre altele, ca funcţiile guvernamentale să fie atribuite în funcţie de calităţile fiecăruia, nu de privilegiul de-a fi născut într-o familie bogată. A construit şosele noi, a instaurat din nou catalicismul ca religie oficială a ţării şi a susţinut educaţia. În 1804, s-a înscăunat singur Împărat al Franţei şi a deschis război împotriva Marii Britanii, Austriei şi Rusiei pentru a-şi extinde imperiul. Ei bine, un asemenea lider era cât pe ce să-şi găsească sfârşitul din cauza unor iepuri!

„Bătălia iepurilor‟ se pare că a avut loc în 1807, imediat după ce Napoleon a încheiat războiul cu Rusia semnând Tratatul de la Tilsit, după cum ne informează Mental Floss. Napoleon şi-a dorit să sărbătoarească momentul de pace instaurat, motiv pentru care i-a cerut şefului său de cabinet, Alexandre Berthier, să organizeze o vânătoare de iepuri memorabilă. Şi chiar memorabilă a fost!

Evenimentul a fost organizat (aproape) la perfecţiune. Un prânz luat în exterior a fost pe placul participanţilor la partida de vânătoare, care de-abia aşteptau startul întregului eveniment. Iepurii ţinuţi în cuşti au fost eliberaţi la momentul oportun pentru ca Bonaparte şi militarii care-l însoţeau să înceapă să-i urmărească. Numărul animalelor nu este cunoscut cu precizie, s-a zvonit doar că erau în jur de 3.000 de iepuri prezenţi la acea vânătoare. Când a început vânătoarea, iepurii au fugit din cuşti. Însă, în loc să pară speriaţi, au început să-l atace pe Napoleon.

La început, situaţia i-a amuzat pe cei prezenţi, după care lucrurile au luat o turnură serioasă şi Napoleon a ajuns să se ascundă în caleaşca sa de teama iepurilor. Însă nici acolo n-a scăpat de ei. După cum dezvăluie şi istoricul David Chandler, “înţelegând parcă perfect strategia napoleonică, hoarda de iepuri s-au împărţit în două grupuri şi l-aau atacat astfel pe liderul vănătorilor”. Înspăimântat, acesta a început să-i lovească pe atacatorii lui cu orice avea la îndemână.   

The Vintage News susţine că Berthier a fost blamat pentru întregul incident care era să-i fie fatal conducătorului francez. Care a fost greşeala comisă de acesta? A luat iepuri domesticiţi pentru acea vânătoare şi nu unii sălbatici, care ar fi fugit mâncând pământul. Odată deschize cuştile, iepuri s-au îmbulzit spre Napoleon şi invitaţii săi din simplul motiv că au crezut că vor primi mâncare de la ei.

Foto - Shutterstock



Recente

Traditii la nunta jpg
Chris Pine arată diferit  jpg
Prințesa Roz  foto   Shutterstock jpg
mașină  foto   Shutterstock jpg
copil speriat  foto   Shutterstock jpg
Dannii Minogue  Instagram jpg
Sophie Turner și Joe Jonas  foto   Shutterstock jpg
Rumer Willis  foto   Shutterstock jpg
Regina Camilla a Marii Britanii jpg
Christina Applegate jpg
Shania Twain, Jon Bon Jovi  foto   Shutterstock jpg
Celebritati  jpg
Whitney Houston  foto   Shutterstock jpg
Meghan Markle si fiica ei  jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
Madonna  jpg
să vorbim de vorbă   Oana & Ion jpg
Cindy Crawford  Shutterstock jpg
respiratie pe gura jpg
Elon Musk  foto   Shutterstock jpg