Obiceiul de dărui ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor vine din vechime, de la nunţile mayaşilor

1 shutterstock 767176285 jpg jpeg

Este imposibil să mergi în magazine sau să navighezi pe Internet în această perioadă şi să nu vezi cutii de ciocolată, roz, roşii, ambalate cu fundiţe, cât mai atrăgător cu putinţă. Ciocolata este simbolul dulce al Zilei Îndrăgostiţilor, iar obiceiul de a dărui bomboane sau tablete de ciocolată izvoreşte din cele mai vechi timpuri, de pe vremea mayaşilor.

Ciocolata a devenit un cadou standard cu prilejul sărbătorii „Valentine’s Day‟ sau a „Zilei Îndrăgostiţilor‟, iar lângă desert se dăruiesc şi bijuterii, flori parfumate, totul ca iubirea să fie exprimată nu doar în cuvinte, ci şi în gesturi. Tradiţia aceasta este dedicată romantismului, dar nu a fost mereu aşa, iar lucrurile nu s-au întâmplat în această direcţie peste noapte. Au trecut secole, în care miturile, marketingul şi tradiţiile au „scris‟ cu ciocolată cel mai potrivit cadou pentru a celebra iubirea.

Totul a început prin anii 500, era noastră

Primii oameni care au asociat dragostea cu ciocolata au fost mayaşii. La început, populaţia mayaşă făcea nişte băuturi din boabe de cacao, un fel de ciocolată caldă – asta se întâmpla cu secole înainte de Valentine’s Day –, care era o parte importantă a ritualurilor mayaşe de la o nuntă. Mirii aveau câte un recipient cu această băutură, iar în timpul ceremoniei făceau schimb şi gustau cu plăcere din licoarea cu dragoste a celuilalt. În acest fel, ciocolata a devenit expresie universală a iubirii.

Pentru ce folosea împăratul aztec Montezuma II boabele de cacao

Aztecii nu vedeau cu ochi aşa de buni cacaua. Potrivit legendei, împăratul Montezuma al II-lea bea cantităţi uriaşe de „ciocolată caldă‟ pentru a putea face faţă aventurilor romantice. Boabele de cacao au în conţinut triptofan şi feniletilamină, două substanţe chimice asociate cu sentimentele de dragoste şi de dorinţă. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că nu există suficientă substanţă pentru a face din ciocolată un afrodiziac puternic.

Prima cutie cu bomboane în formă de inimă

Povestile despre efectele ciocolatei în dormitor au persistat în timp, iar asta explică de ce vânzătorii de bomboane au mizat pe acest mit şi au plusat cu produse care de care mai atrăgătoare, ce puteau fi dăruite de Ziua Îndrăgostiţilor. Compania Cadbury a lansat prima cutie de bomboane în formă de inimă în anul 1861 şi a avut un succes instantaneu. Cutia a fost înfrumuseţată cu îngeraşi Cupidon – Zeul dorinţei, Cupidon – şi cu trandafiri, pentru a atrage şi mai mult clienţii. Ambalajul putea fi utilizat şi după golire, drept cutie pentru bijuterii, scrisori de dragoste şi chiar şuviţe de păr.

@shutterstockRecente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg