Pământul, în pericol! Ce înseamnă Codul Roşu pentru Umanitate şi cum putem opri declanşarea lui

1 dezastru natural shutterstock 1269582256 jpg jpeg

Suntem cu toţii martorii unor dezastre naturale fără precedent în întreaga lume şi se vorbeşte tot mai mult şi mai alarmant despre încălzirea globală care face ravagii peste tot. Naţiunile Unite au publicat recent un raport deloc încurajator despre ce ne aşteaptă în deceniile următoare.

Dezastrele naturale, cauzate de vremea rea, nu vor face decât să-şi mărească numărul şi intensitatea, dacă situaţia nu se schimbră prea curând şi statele nu-şi vor scădea emisiile de dioxid de carbon. Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă în acest sens, însă oamenii de ştiinţă au speranţe că situaţia se poate îndrepta. Optimismul acestora este dat de implementarea unei măsuri destul de stricte – tăierea emisiuniilor în jumătate până în 2030 – care poate opri încălzirea globală şi chiar inversa întregul proces distructiv.

„Fără doar şi poate, situaţia se va agrava. Nu mai aveam scăpare acum!”, pune punctul pe i Linda Mearns, un expert în climă de la Centrul Naţional American pentru Cercetări Atmosferice, care a stat de vorbă cu cei de la Associated Press.

Publicat de Panelul Internaţional al Schimbărilor Climatice, raportul ONU atrage atenţia că toate schimbările climaterice sunt cauzate de om şi că vremea nu va face decât să se înrăutăţească în viitorul nu foarte îndepărtat. Secretarul-general ONU Antonio Guterres a numit acest raport Codul Roşu al Umanităţii, susţine Washington Post.

Valuri de căldură înăbuşitoare cauzează incendii greu de stăpânit în Statele Unite ale Americii, în timp ce temperaturile extreme aprind vegetaţia uscată din Grecia şi Turcia, după cum putem vedea în fiecare buletin de ştiri. „Este limpede că activităţile umane cauzează aceste schimbări climaterice”, declară Ko Barrett, vicepreşedintele Panelului Internaţional al Schimbărilor Climatice şi consultant senior pe probleme climaterice la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică.

„Fiecare dintre cele patru ultime decenii a fost cel mai cald deceniu întregistrat vreodată din vremea pre-industrială”, explică acesta. Raportul susţine că ţările trebuie să limiteze încălzirea globală să nu depăşească 1,5 grade Celsius peste nivelul de la sfârşitul secolului al IXX-lea. Pământul s-a încălzit deja cu 1,1 grade de atunci, ultimii cinci ani fiind cei mai calzi din 1850, iar nivelul mării a crescut de trei ori.

„Raportul nostru spune că trebuie să ne pregătim pentru astfel de încălzire în deceniile ce urmează”, declară Valerie Masson-Delmotte, specialist în Laboratorul Ştiinţelor Climatice şi ale Mediului, de la Universitatea din Paris-Saclay. „Dar putem evita încălzirea scăzând emisiile de gaze cu efect de seră”, adăugă aceasta.

În timp ce statele îşi tot propun să scadă emisiile industriale şi agricole, există câteva măsuri pe care le putem lua chiar noi, acasă – să folosim energie regenerabilă, să reducem consumul de apă, să folosim becuri economice, să scoatem din priză aparatele electronice pe care nu le folosim în acel moment, să conducem maşini electrice şi să beneficiem mai mult de transportul în comun.

Foto - ShutterstockRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg