Poveste fără final fericit. Rapunzel, inspirată de o sfântă care a fost decapitată de tatăl ei

1 rapunzel jpg jpeg

Adevărata Rapunzel n-a fost doar o fată frumoasă, cu părul lung, ci a fost sfântă de-a dreptul. Povestea originală nu are un final fericit, motiv pentru care Disney a decis să schimbe mai multe aspecte ale sale pentru a fi potrivită copiilor.

Rapunzel şi Sfânta Barbara nu au în comun doar faptul că erau amândouă închise într-un turn. Amândouă erau destul de independente şi nu voiau să asculte orbeşte de cei care-i plănuiau destinul. Din fericire pentru Rapunzel, ea nu a suferit aceleaşi lucruri îngrozitoare prin care trecuse Barbara. Deh, Disney a îmblânzit povestea astfel încât să fie pe placul celor mici!...   

Eroina originală era, după cum spuneam, o tânără frumoasă închisă într-un turn. Este vorba despre nimeni alta decât Sfânta Barbara, o martiră creştină a cărei poveste a fost compilată de Jacobus de Voragine, arhiepiscopul din Genova, în anul 1275.

Sfânta Barbara era fiica unui meşteşugar roman bogat, care a trăit cândva prin secolul al XIII-lea. Tatăl ei a închis-o într-un turn pentru a se asigura că astfel tânăra nu se putea converti la creştinism, însă Barbara a găsit o modalitatea de-a face asta. Mai mult de-atât, copila s-a opus căsniciei din simplul motiv că îşi dorea să-şi păstreze virginitatea. Însă, ca pedeapsă pentru faptul că nu şi-a ascultat părintele, tatăl ei a luat-o de păr şi a decapitat-o.  

Povestea celor două se deosebeşte în momentul în care aflăm cine a fost răufăcătorul fetei. În viaţa reală, n-a fost vreo putere magică necunoscută, ci chiar tatăl fetei. În anii de început al creştinismului, Barbara s-a convertit, în mod secret, la noua religie, dar tatăl ei, care practica religia romană, şi-a închis propria fiică într-un turn ca să nu o lase să ajungă să practice noua religie.

În ciuda împotrivirii tatălui ei, Barbara tot a reuşit să afle despre creştinism. Închisă deja în turn de câţiva ani buni – timp în care primea mâncare şi haine cu ajutorul unui coş urcat până în vârful turnului printr-o sfoară – tânăra a găsit o modalitate de-a afla mai multe despre noua religie.

Conform legendei, un necunoscut a strecurat o carte în coşul zilnic al fetei, iar volumul respectiv avea ca subiect creştinismul. Interesată de nou religie, fata s-a convertit pe ascuns. Şi, mai mult de-atât, l-a convins pe tatăl ei să-i trimită sus, în turn, şi un preot. Cum a reuşit asta? S-a prefăcut bolnavă şi a cerut să fie consultată de un doctor, iar pe vremea aceea preoţii erau medici ai sufletului. Astfel, a areuşit să se boteze în mare secret.

Din păcate, convertirea fetei la noua religie i-a adus şi sfârşitul prematur şi violent.

Într-o bună zi, când tatăl ei era plecat cu treburi prin oraş, le-a cerut muncitorilor care lucrau la turn să facă trei ferestre, nu două, cum fusese înţelegerea cu tatăl ei. Modificarea a fost făcută nu pentru a beneficia de mai multă lumină în turnul şi aşa rece şi întunecat, ci ca simbol a Sfintei Treimi – Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.  

Atât i-a trebuit părintelui ca să acţioneze!

Conform celor scrise în Viaţa Sfintei Barbara, o carte din secolul al XIII-lea, tatăl fetei a izbucnit într-o criză de furie când a aflat că fata lui se convertise la creştinism. „Tatăl ei a luat-o de păr, a tras-o până jos şi a băgat-o în închisoare”, stă scris în cartea sus menţionată.

Însetat de răzbunare, părintele a cerut ca propria lui fiică să fie judecată pentru convertirea la creştinism. La proces, judecătorul păgân i-a cerut fetei să aleagă între a renunţa la creştinism şi a fi torturată. Barbara a ales tortura.

Fata a fost dezbrăcată şi bătută crunt, după care i s-a pus sare pe răni, pentru a simţi din plin durerea îngrozitoare. Următoarea mişcare a fost să-i fie tăiaţi sânii, după care să fie trasă prin oraş dezbrăcată şi de-abia respirând, pentru a o vedea toată lumea.

Nici măcar asemenea tortură n-a fost suficientă pentru tatăl care se simţea trădat. Acesta a apucat-o pe fiica lui deja în chinuri de la tortura insuportabilă de părul acesteia lung şi frumos şi a decapitat-o cu sabia sa.

Imediat ce Barbara a murit, un fulger imens a tăiat cerul în două şi l-a lovit pe părintele care de-abia îşi ucisese fiica. Acesta a căzut la pământ mort.

Foto - filmul Tangled (2010)



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg