Primul montagnes russes din SUA, creat de un catolic devotat pentru a menţine valorile morale în societate

1 1 roller coaster shutterstock 146187254 jpg jpeg

Pe 16 iunie 1884, Switchback Gravity Railway, primul montagnes russes din Statele Unite, a fost deschis publicului larg pe Coney Island. Designul şi întregul mecanism au fost construite de inventatorul LaMarcus Adna Thompson, un creştin devotat, cunoscut ca "Father of the Gravity Ride" (n.r. Tatăl turului gravităţii). Dar ce legătură a avut un om religios cu un parc de distracţii?

După cum ne informează Theme Park Insider, vizitatorii de pe Coney Island plăteau cinci cenţi pe o coborâre şi întreaga distracţie a avut un asemenea succes, încât Thompson câştiga aproximativ 600 de dolari pe zi, echivalentul a aproximativ 17.000 de dolari în ziua de azi. Totuşi cum de s-a gândit un om bisericos, cu frica lui Dumnezeu, să creeze un montagnes russes?

Primul montagnes russes era destul de diferit faţă de cele pe care le aveam în ziua de azi. Pasagerii se urcau pe o scară şi se dădeau cu faţa spre exterior, nu în faţă, ca acum, pentru a se bucura de privelişte. Întregul traseu avea o lungime de 183m şi punctul culminant, adică înălţimea cea mai mare, era la 15m, cu mult mai puţin decât montagnes russes-urile moderne. Însă distracţia era pe gustul celor însetaţi de adrenalină!

La începutul secolului al IXX-lea, LaMarcus Adna Thompson vedea cum oamenii se înghesuiau la jocurile de noroc, în saloane şi bordeluri, taverne şi tot felul de locuri în care să aibă parte de distracţie. În calitate de catolic devotat, considera că astfel de locuri erau păcătoase, motiv pentru care s-a gândit să creeze o distracţie nevinovată, ceva ce i-ar face pe oameni să se simtă bine fără să-şi piardă valorile morale, după cum susţine Mental Floss.

Sursa de inspiraţie a lui Thompson a fost şina de tren din Mauch Chunk, Pennsylvania, care avea un urcuş destul de evident. Acea şină era folosită pentru a transporta cărbuni dintr-un loc în altul, însă i-a dat ideea lui LaMarcus de-a crea un montagnes russes doar pentru distracţie.

“Multe rele din societate, cele mai multe vicii şi ilegalităţi provin din distracţia degradantă care există… Ca să înlocuim cu ceva mai bun, mai curat şi mai sănătos, care să fie ales de oameni, merită tot efortul”, a declarat, la vremea respectivă, Thompson. 

Switchback Gravity Railway a fost un real succes, lucru sesizat şi de proprietarii altor parcuri de distracţie din zonă, care s-au pornit să-şi creeze propriile versiuni ale montagnes russes-ul iniţial. Astfel, USA Today susţine că erau nu mai puţin de 2.000 de montagnes russes în Statele Unite ale Americii la începutul anilor 1900.

Foto - ShutterstockRecente

vedete serioase jpg
J Lo jpg
Coperta CPF 11 jpeg
kardashian1 jpg
Festivalul Opera Copiilor OCC JPG
Bobby Brown si Whitney Houston jpg
luna shutterstock 1044034966 jpg
Blue jpeg
Rebel Wilson jpeg
Elon Musk jpg
vineri jpg
Tom Hanks și Rita Wilson au fost depistați pozitiv cu COVID 19 la începutul lunii martie  jpeg
numerologie
Elvis Presley
Victoria Beckham jpg
Copii jpg
Shurubel 1 jpeg
Regina Victoria – secvențe jpeg
Cameron Diaz jpg
Kate Hudson jpg