Tortul aniversar are o poveste, una mai veche decât ai fi crezut

1 143833045 170038234544963 1116939058226980553 n jpg jpeg

De ce mâncăm tort la zilele de naştere şi când a apărut acest obicei dulce? Legenda spune că prăjitura aniversară, împodobită cu tot atâtea lumânări cât este vârsta sărbătoritului, are legătură cu egiptenii şi grecii antici.

Alb, marmorat, cu ciocolată, în combinaţii cu frişcă, fructe sau îngheţată, sunt sute de tipuri de tort pentru ziua de naştere în lume. Sigur ai avut parte şi tu de nenumărate ocazii să răsfeţi papilele gustative. Însă te-ai întrebat vreodată de ce tortul este vedeta petrecerilor, fie că vorbim despre zilele de naştere sau de evenimente pentru nunţi, botezuri? De ce mâncăm tort şi nu plăcintă sau gogoşi glazurate în ziua de naştere? De ce este acest desert cel mai potrivit pentru ziua când marcăm trecerea într-un nou an de viaţă?

O istorie dulce

Egiptenilor antici li se atribuie „inventarea“ sărbătoririi zilelor de naştere. Ei credeau că atunci când faraonii erau încoronaţi, aceia deveneau zei, aşa că ziua lor de încoronare era un eveniment foarte important. Practic, era ziua de naştere a unui zeu.

Grecii antici au împrumutat tradiţia şi au adăugat un desert spectaculos, pentru ca sărbătoarea să fie una memorabilă.  Astfel, au început să facă prăjituri în formă de lună, pentru a le oferi lui Artemis, zeiţa lunii, ca tribut. Apoi au decorat desertul cu lumânări aprinse, pentru ca prăjiturile să strălucească precum Luna. În mare, acesta este motivul pentru care împodobim tortul aniversar cu lumânări.

Originea petrecerilor în ziua de naştere

Se spune că petrecerile dedicate zilei de naştere îşi au rădăcinile în sărbătoarea germană din secolul al XVIII-lea, numită „Kinderfeste” (în germană, petrecere pentru copii). În dimineaţa zilei de naştere a unui copil, fata sau băiatul primea un tort cu lumânări aprinse, în număr de câţi ani avea copilul până în ziua respectivă, la care se adăuga încă o lumânare. Cea din urma era numită  „lumina vieţii”, reprezentând speranţa unui alt an întreg trăit. Interesant este că cei mici vedeau tortul, dar nimeni nu avea voie să mănânce din el decât după cină.

@shutterstockRecente

jucării sexuale foto  Shutterstock jpg
Michael Jackson, Diana Ross sursa  Shutterstock, Instagram jpg
Lisa Loring jpeg
Top 3 zodii ai caror nativi sunt buni povestitori Sursa foto shutterstock 407827774 jpg
Piele somon jpg
SAGA jpg
Jennifer Lopez, anastasia Soare sursa  Instagram jpg
Tom Cruise jpeg
Magda Vasiliu (5) jpg
Regele Charles al III lea Sursa foto shutterstock 765355024 jpg
Pamela Anderson sursa  Variety jpg
Creier jpg
Beyoncé jpg
Vin Diesel cu soția sursa  Shutterstock jpg
Madonna, Mariah Carey sursa  Shutterstock jpg
Justin Bieber jpg
Kate Hudson, actrița Goldie Hawn sursa  shutterstock jpg
Reguli bizare impuse de Regina Victoria la propria inmormantare Sursa foto shutterstock 169010507 jpg
Riley Keough, Elvis Presley, sursa  Shutterstock jpg
Meghan Markle in lacrimi jpeg