VIDEO Interzis în Coreea de Nord. Ce produse de bază lipsesc din magazine şi la ce servicii nu are acces populaţia?

2 shutterstock 1499831597 jpg jpeg

Oficial, Coreea de Nord este o republică socialistă. În realitate, este o dictatură cruntă care-i lipseşte pe oameni de tot felul de lucruri de bază, pe care noi, cei din restul ţărilor, nici măcar nu le putem concepe ca fiind indisponibile nouă. La ce nu are acces populaţia nord-coreeană?

Kim Jong Un, liderul nord-coreean, conduce cu mână de fier ţara şi impune restricţii după restricţii pentru populaţia tot mai sărăcită şi mai asuprită. Iar pandemia i-a dat acestuia ocazia perfectă pentru a lua măsuri şi mai restrictive asupra populaţiei. Care sunt acele produse de bază care nu pot fi cumpărate în Coreea de Nord?

Prezervativele

Nu că nu ar fi de folos, însă nu există pe tejghea în magazine şi nici în rafturile farmaciilor. Asemenea produs contraceptiv este inaccesibil populaţiei generale. Motivul? Nimeni nu vrea să aibă la dispoziţie, chipurile,a ceva de unică folosinţă. Acest concept nu există pentru nord-coreeni. Însă nu numai reciclarea este cauza lipsei prevervativelor din farmacii, ci nevoia de control a liderului ţării asupra populaţiei generale.

Nu este deloc neobişnuit ca anumite persoane care se deplasează peste graniţă şi cumpără din străinătate tot felul de produse să le folosească de mai multe ori. Chiar şi prezervative, vă puteţi imagina aşa ceva? OK, dar ce metode contraceptive există în Coreea de Nord? Aspirina! Dacă îţi permiţi să cumperi aspirină, o foloseşti pentru a elimina orice sarcină nedorită.

Produse sanitare pentru femei

Absorbantele nu sunt nici ele de găsit pe piaţa nord-coreeană. Şi atunci cum se descurcă femeile lună de lună? Se pare că taie câte o bucată de material dintr-un tricou sau bluză mai veche de bumbac pe care o spală de câte ori este nevoie şi o folosesc drept tampon. Mai mult, femeile care sunt la menstruaţie stau în casă, pentru a evita vreun accident jenant în văzul lumii.  

Fast food

Că nu dau iama în cartofi prăjiţi şi burgeri oricând li să năzare nu e un lucru rău! Se pare că 98% din populaţie nici măcar nu ştie ce gust are fast food-ul, lucru de neimaginat în restul ţărilor, nu-i aşa? Nord coreenii se hrănesc cu mâncare neprocesată, organică, de obicei, nu cu calorii goale, conservanţi şi coloranţi.

Internetul

Cine îşi mai poate imagina viaţa fără internet, corect? Ei bine, nord coreenii fac asta! Ei nu google-esc orice informaţie, de fapt nici nu au acces la prea multe informaţii. Iar acest lucru este valabil atât pentru oamenii de rând, cât şi pentru bogăţaşi, marii oficiali ai guvernului sau ai insituţiilor de stat. Există foarte puţine excepţii, însă.

Există o mână de oameni care au un permis special, care le permite accesul la Internet. Unul dintre aceşti oameni este Jim Jong Un şi restul sunt câţiva apropiaţi de-ai lui.

Dacă reuşeşti să faci cumva ca să îţi pui internet şi eşti descoperit, eşti executat. Este o realitate cruntă în Coreea de Nord, nimic altceva!

Apa caldă

Nu e nicio exagerare! Chiar nu există apă caldă în Coreea de Nord nici măcar pentru cei bogaţi. Chiar dacă locuieşti într-un penthouse dintr-un zgârie-nori, trebuie să-ţi încălzeşti apa ca să poţi face un baie. Şi asta dacă ai apă rece, pentru că nici ea nu e disponibilă 24 de ore din 24. Nici măcar turiştii din hotelurile de cinci stele nu se pot lăfăi în cadă spumantă cu apă caldă.

Ei primesc câte un recipient mare cu apă la care au acces câte 30 de minute o dată la trei zile, cam aşa, motiv pentru care mulţi fac plângeri la recepţie şi se gândesc bine dacă mai e cazul să se întoarcă vreodată la asemenea condiţii de trai.

Foto - ShutterstockRecente

Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg