Vrăjitoare celebre în lume

1 63571 original jpg jpeg

Temute, acuzate pe nedrept, hăituite şi arse pe rug, vrăjitoarele şi procesele lor răsunătoare au rămas în istorie. Vânătoarea lor atinge apogeul în Evul Mediu, dar îşi are rădăcinile în antichitate: romanii îi pedepseau pe cei care invocau demonii şi stârneau spiritele malefice.

Adèle– prima arsă pe rug

În Franţa secolului al XIII-lea – mai precis,la Toulouse – numita Adèlenu se fereşte să ia public în derâdere dogma şi ritualurile bisericii catolice. Astfel,ajunge în faţa tribunalurilor bisericeşti şi e condamnată pentru magie neagră. Este arsă pe rug,devenind astfel prima dintr-o serie de „damnate“ acuzate fără drept de apel  – de cele mai multe ori,pentru vini închipuite-şi sacrificate în foc. Două secole mai târziu,apare tratatul Malleus Maleficarum („Ciocanul vrăjitoarelor“),în care se prezintă argumente teologice şi juridice contra vrăjitoriei şi se dau directive amănunţite pentru depistarea şi eliminarea celor care fac pact cu Diavolul.

Anna Göldin – ultima condamnată în Europa

Elveţiancă săracă,lucrează ca menajeră în familia unui medic. Acesta,căsătorit şi tată a cinci fete,o acuză pe Anna că a răspândit ace în laptele uneia dintre micuţe,pentru a o ucide. Femeia fuge,dar este prinsă rapid. Sub tortură,mărturiseşte că i s-a arătat un demon sub forma unui câine negru,care i-a ordonat să maltrateze copilul. Ulterior,îşi retrage mărturisirea,însă e decapitată pe data de 13 iunie 1782. În 2008,e reabilitată oficial:medicul,care-o hărţuia sexual pe Anna,inventase toată povestea pentru a scăpa de femeia care-l ameninţa cu dezvăluiri publice. Astăzi,un muzeu îi este dedicat.

Vrăjitoarele din Salem:25 de victime

Procesul vrăjitoarelor din micul orăşel american a devenit celebru în istoria colonială a Statelor Unite. În 1692,în localitatea Salem,două fetiţe îşi acuză concetăţenii de a le fi „vrăjit“,în calitate de slujitori ai Diavolului. Pe baza acestor acuzaţii,diverşi membri ai comunităţii ajung fie după gratii,fie în ştreang. Acuzaţiile se extind,ca un foc în paie,în localităţile învecinate. După un an de zile,bilanţul e dezastruos:25 de persoane sunt spânzurate şi peste o sută se află după gratii. Episodul devine cel mai notoriu caz de isterie în masă din istoria Americii şi este folosit pentru a exemplifica pericolul extremismului religios,combinat cu acuzaţii false şi procese superficiale.  

Contestata Madame Blavatsky

Născută în 1831,într-o familie ruso-germană de aristocraţi,Helena Petrovna Blavatsky îşi uimeşte interlocutorii cu cunoştinţele sale despre mistere şi ocultism şi cu cele 16 limbi străine pe care le stăpâneşte -şi din care traduce lucrări ezoterice. Călătoreşte mult,cunoaşte diverse grupuri spirituale care o ajută să-şi dezvolte puterile paranormale. La sfârşitul secolului al XIX-lea,pleacă în Statele Unite,unde devine un medium faimos,deşi adesea contestat. În New York,pune bazele Societăţii Teosofice şi scrie volumul Isis Dezvăluită. Se mută apoi în India,unde,lucru inedit la vremea aceea,se converteşte la budism. Din motive de sănătate,se stabileşte definitiv în Anglia,unde publică volum după volum. Moare în urma unei gripe,nu fără a lăsa în urmă un discipol,în persoana numitei Annie Besant.

Ştiai că...

... în Europa,între 40.000 şi 100.000 de femei au fost arse pe rug pentru vrăjitorie?

... în tratatul Malleus Maleficarum,vrăjitoarele sunt numite complicii Satanei? În document se afirmă că,din cauza firii lor slabe şi inteligenţei inferioare,femeile sunt predispuse să cedeze tentaţiei Diavolului.

... în Evul Mediu,se credea că vrăjitoarele puteau să zboare pe mătură? Fenomenul avea loc

cu ocazia adunărilor nocturne,numite sabbat,şi provoca furtună şi distrugerea recoltelor.

Credit foto:WikipediaRecente

Printul Charles si Printesa Diana (sursa FOTO profimedia)
Jennifer Aniston sursa  Shutterstock jpg
Adam și Eva Foto  Shutterstock jpg
Ben Affleck jpeg
Khloe Kardashian foto  Instagram jpg
Vedere jpg
Priyanka Chopra jpg
Coperta CPF 7 png
Cum sa citesti liniile din palma pentru a afla cati copii vei avea Sursa foto shutterstock 114300868 jpg
Jake Harper jpeg
Katy Perry, Orlando Bloom jpg
femeie din viitor sursa  Shutterstock jpg
Chrsitina Aguilera foto  Instagram jpg
Daenerys Targaryen jpeg
Reese Witherspoon sursa  Shutterstock jpg
Viitorul inteligentei artificiale prin ochii lui Bill Gates Sursa foto Pixabay jpg
Gisele Bündchen sursa  Instagram jpg
Robin Williams, Sam Neill jpg
Victoria Beckham jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg