FOTO Ann Lowe, prima femeie afro-americană designer. A recreat în 10 zile rochia de mireasă a lui Jackie Kennedy

17 kj jpg jpeg

Primul designer de modă afro-american care a deschis un magazin pe Madison Avenue, în New York, Ann Lowe a fost cunoscută drept „secretul cel mai bine păstrat al societăţii‟ din New York, în anii `50-`60.

Pe 12 septembrie 1953, Jacqueline Lee Bouvier parcă a plutit alături de viitorul ei soţ, John F. Kennedy într-o rochie de mireasă de tafta de culoarea fildeşului. Uimitoarea rochie a atras aprobarea mondială, dar nimeni n-a ştiu cine a creat-o. Pentru că era un designer de modă de culoare pe nume Ann Lowe. Era creatoarea de modă a celor din înalta societate a New York-ului.

Mama ei a fost la rândul ei croitoreasă şi a murit când Ann avea doar 16 ani, lăsând neterminate patru rochii pentru prima doamnă din Alabama. Lowe a finalizat comanda. La 18 ani, a şocat conducerea şcolii de modă din New York când a apărut la cursuri. Nu ştiau că au admis o tânără de culoare. A fost separată de colegii de clasă, dar a absolvit fără probleme. În ciuda strălucirii şi reputaţiei sale, clientela ei a profitat frecvent de faptul că nu era cunoscută. I-a redus preţurile motiv pentru care, la mijlocul anilor `60, Ann Lowe ajunsese să aibă datorii de zeci de mii de dolari. Apoi, ca prin magie, un prieten anonim i-a plătit impozitele şi i-a redus datoriile la jumătate. Lowe bănuia că acel prieten nu era alta decât Jackie Kennedy, prima doamnă a SUA la acea vreme.

A fost separată de restul elevilor şcolii de design vestimentar

Ann Lowe s-a născut în Clayton, Alabama, în 1898, într-o familie cu talent în croitorie. Bunica ei, născută în sclavie, a conceput rochii pentru stăpâna ei, iar mama avea talent la brodat, aşa că Ann a avut de la cine să înveţe meserie.

Cele trei femei au lansat în Alabama o mică afacere de îmbrăcăminte. Au avut succes până în 1914, când mama ei a murit. Lowe, care avea doar 16 ani, a preluat în timp record munca mamei, iar talentul ei a atras tot mai multe cliente pe măsură ce producea mai multe modele.

Pasiunea şi munca ei asiduă au condus-o la New York, unde s-a înscris la Şcoala de design Taylor în anul 1917. Pentru că era singura elevă de culoare, a fost separată de ceilalţi. A studiat singură într-o cameră, complet izolată. Acest tratament n-a descurajat-o. Rezultatele ei au fost extraordinare, motiv pentru care profesorii au susţinut-o în mod constant şi au oferit-o ca exemplu pentru ceilalţi.

Imediat după absolvire, a devenit şefa unui magazin de îmbrăcăminte din Florida, unde a economisit 20.000 de dolari înainte de a se întoarce în New York în 1927 pentru a deschide prima dintre cele trei magazine din New York. Primul a fost în Harlem şi a atras protipendada din Manhattan. Membrele familiilor Roosevelt, Rockefeller şi du Ponts s-au numărat printre clientele ei. A urmat familia Auchincloss, a cărei fiică mai mică, Jacqueline, urma să se căsătorească. Rochia de mireasă creată pentru ea a făcut istorie.

A refăcut în timp record rochia de mireasă a lui Jackie Kennedy după o inundaţie ce i-a distrus atelierul

Pentru a crea rochia de mireasă perfectă, Janet Lee Auchincloss, mama lui Jacqueline, a angajat-o pe Ann Lowe. I-a menţionat că doreşte o rochie de basm, elegantă, spectaculoasă. Cea care avea să fie prima doamnă Jacqueline Kennedy a purtat rochia de mireasă a lui Ann Lowe pe 12 septembrie 1953.

Lowe s-a apucat de treabă şi a muncit cot la cot cu asistentele ei de-a lungul mai multor luni, perfecţionând faldurile complicate ale rochiei din 50 de metri de tafta de mătase. Numai că acea rochie n-a fost purtată niciodată de Jackie. O inundaţie i-a distrus atelierul odată cu acea rochie de mireasă şi 9 rochii ale domnişoarelor de onoare. Lowe a mai avut la dispoziţie numai 10 zile pentru a le recrea şi a făcut-o, fără pierderi şi fără a informa niciodată familiile mirilor despre ceea ce se întâmplase.

Nunta lui Kennedy a avut loc fără probleme şi toată lumea a adorat rochia de mireasă a lui Ann Lowe cu o singură excepţie: mireasa însăşi. „Lui Jackie nu i-a plăcut rochia şi, când a fost întrebată cine a realizat rochia a spus: «Am vrut să merg în Franţa, dar o croitoreasă de culoare a făcut-o pe aceasta»‟, a explicat Rosemary E. Reed Miller, autorul cărţii „Time, The Fabric of History‟. Declaraţia aceea a devastat-o pe Ann Lowe, mai ales că venea după problemele ivite la livrarea celor 15 rochii comandate.

Când Lowe a sosit în Rhode Island, pentru a aduce rochiile, personalul de la intrare nu i-a permis să intre, spunându-i să folosească uşa din spatele casei. Lowe le-ar fi spus: „Atunci voi lua rochiile înapoi‟ şi a fost lăsată să intre. La final, Ann a realizat că, în loc să facă profit, a pierdut circa 21.000 de dolari, estimaţi la valoarea de azi.

Era „cel mai bine păstrat secret al societăţii‟ şi subplătită

Acesta a fost modul în care publicaţia „Saturday Evening Post” s-a referit la Lowe în 1964 şi n-a greşit cu nimic. În ciuda clienţilor din elita societăţii americane, numele ei nu era foarte cunoscut.

Lowe a încasat foarte puţin de la clientele bogate, iar numele ei a fost eliminat din conversaţiile despre creaţiile ei. Actriţa Olivia De Havilland (Melanie din „Pe aripile vântului‟) a îmbrăcat o rochie Ann Lowe pentru decernarea premiilor Oscar când a şi fost premiată pentru cea mai bună actriţă din filmul „To Each His Own‟ (1946) şi, ca mulţi dintre clienţii Lowes, a îndepărtat eticheta care marca o rochie Lowe, înainte de a o purta la ceremonia de premiere. Lowe nu s-a plâns niciodată. Era mai interesată de crearea hainelor sale, ştiind cine le purta şi unde, şi mai puţin de profit. „Prea târziu, mi-am dat seama că rochiile pe care le-am vândut cu 300 de dolari mă costau 450 de dolari‟, a spus Lowe.

Un client al Lowe’s a declarat publicaţiei „Ebony‟ în 1966: „Rochiile Lowe valorează mai mult decât costă. Sunt opere de artă, atemporale, feminine, frumoase, întotdeauna cea mai măgulitoare rochie pe care o poate alege o femeie”. Poate că Lowe şi-a împlinit visul de a crea pentru crema societăţii, însă, ca femeie de culoare, s-a aflat în poziţia în care clienţii bogaţi au putut profita cu uşurinţă de ea.

Citeşte şi: Cum a influenţat pandemia moda. Doina Levintza: „În perioadele complicate, moda devine mult mai colorată şi zgomotoasă”

A ajuns în pragul falimentului după decesul fiului

În 1958, fiul şi partenerul de afaceri al lui Lowe au încetat din viaţă într-un accident de maşină şi nu a mai avut cine să-i ţină contabilitatea. Într-un an, Lowe a acumulat datorii de 4.000 de dolari şi, în 1962, a declarat falimentul. Un binefăcător anonim, bănuit de ea ca fiind Jacqueline Kennedy,  a apărut de nicăieri şi i-a achitat datoriile, dar spaţiile sale de lucru au fost confiscate. A continuat să lucreze într-un spaţiu mic şi a atras mai mult familiile funcţionarilor.

În prezent, Ann Lowe este recunoscută ca un designer afro-american cu talent. Piesele sale sunt păstrate în colecţii renumite de muzee, ca Muzeul Naţional Smithsonian de Istorie şi Cultură Afro-Americană, Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul New York, Muzeul de Artă Cincinnati. Spre deosebire de concurenţii săi (Chanel, Dior), din cauza discrimiării, Lowe a fost subevaluată şi n-a putut să construiască o afacere durabilă.

FOTO: Instagram/Met Costume Institute/American History Museum/Amberbutchart/Fitfashionhistory/Katestrasdin/Ellapritskercouture/VintagefashionguildRecente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg